Интернет

Задълбочава ли се проблемът с дезинформацията в Twitter?

Computer World

В края на миналата седмица целият свят стана свидетел на поредната стрелба в училище в САЩ, този път в Паркленд, Флорида, където бяха убити 17 гимназисти, а много техни съученици бяха ранени. Още преди да бъде направен официален анализ на последствията от поредното зверство, Twitter стана арена на множество неверни и дезинформиращи постове. За жалост, това не е първият път, в който социалната платформа се превръща в канал за дезинформация – напротив, това се случва след всяка трагедия и изглежда, че тенденцията няма да се промени скоро.

 

 

Както често се случва при подобни инциденти, много от първоначалните публикации по темата идентифицираха грешно извършителя. Няколко съобщения от фалшив акаунт, озаглавен Bill O'Reilly, например твърдяха, че има двама стрелци, единият от които е истинският - Николас Круз - а другият - Сам Хайд. Вторият е известен комик, чиято снимка беше разпространявана като информация за предполагаемия стрелец и в предишни трагедии, като тези в Сан Бернардино и Лас Вегас.

Името на Хайд обаче далеч не е единственото, засегнато от вълната от фалшиви постове в Twitter. Освен него, като евентуални извършители бяха посочени още немският ютубър DrachenLord и 24-годишният Марсел Фонтен, идентифициран погрешно като част от движението "Антифа". Други публикации пък съчетаваха неверни твърдения за изгубени роднини със снимки на хора, които не са замесени по никакъв начин в стрелбата – нито като жертви, нито като извършители. В социалната платформа дори се появи снимка на добре познатия в САЩ радиожурналист Бил Мичел, известен с консервативните си позиции, с текст, че това е изчезналият дядо на потребителя, публикувал поста.

И докато тези фалшиви публикации могат да се отдадат на неуместно чувство за хумор, други две имат съвсем различен характер. Едната от тях фалшифицира позиция на Алекс Харис, репортер на Miami Herald, като целта е потребителите да си помислят, че тя иска да ѝ бъдат изпращани снимки на мъртви тела, особено ако стрелецът е бял. Втората пък включва фалшива снимка на статията в BuzzFeed със заглавие "Защо е нужно да вземем оръжията на белите хора повече от всякога". Според фалшивата публикация материалът е написан от "Ричи Хоровиц" - име, което изглежда избрано специално, за да предизвика антисемитски настроения. Измамата е направена с екранна снимка на истинска статия, озаглавена "Най-малко 17 души са мъртви в стрелба в училище във Флорида", написана от репортера Салвадор Ернандес.

Целенасочените атаки срещу журналисти са нещо ново за Джейн Литвиненко, репортер на BuzzFeed, който първи съобщава за гореописаните измами. "Това определено е нова ситуация", коментира тя пред Engadget.

Харис, репортерът на Miami Herald, чиито публикации бяха фалшифицирани, коментира пред BuzzFeed News, че, откакто това се е случило, е жертва на постоянен онлайн тормоз и омраза. По думите ѝ хора отказват да говорят по темата с нея, защото я смятат за расисткa.

Всичко това е поредното доказателство, че проблемът с фалшивите новини в Twitter се задълбочава, а най-лошото е, че това се случва заради самия характер на социалната платформа, която e създадена с цел бързо разпространение на информация с малко или никакъв надзор.

Един от ключовите моменти за това развитие беше, когато Джанис Кръм съобщи за приземяването на полета 1549 на US Airways в река Хъдсън на 15 януари 2009 г. - той беше първият, който информира за инцидента, а малко след това новината обиколи всички световни информационни агенции за броени минути. "Това промени всичко. Внезапно светът ни обърна внимание, защото ние бяхме източник на новината. А истината е, че не бяхме ние, а този човек, използвайки нашата услуга", коментира през 2013 г. пред CNBC съоснователят на Twitter Джак Дорси. По думите му в този момент платформата от място за обсъждане на злободневни теми се е превърнал в място, където потребителите имат достъп до новини, публикувани от реални хора, които преживяват събития от първа ръка и често ги съобщават преди официалните медии.

Twitter също така изигра решаваща роля по време на Арабската пролет, когато протестиращите в Египет, Сирия и Тунис използваха социални медии за общуване и организиране на демонстрации. Платформата беше ценен инструмент за обмен на информация с останалата част от света, като спомогна за повишаване на световната осведоменост относно политическите проблеми, засягащи региона. Но същите възможности, които направиха това възможно, и липсата на централно управление днес улесняват и разпространението на фалшиви новини.

Twitter също така даде възможност за разпространението на всевъзможни фалшиви статистически данни, свързани с престъпността в САЩ, предназначени да захранват различни десни конспиративни теории. Дори Доналд Тръмп стана жертва на тази пропаганда, но, разбира се, вместо впоследствие да насочи критиките си към множеството фалшиви новинарски сайтове, той определи като "фалшиви новини" публикациите на основни играчи в медийната среда като New York Times, като по този начин допринесе за допълнителен хаос и объркване.

Именно тези, а и множество други фалшиви публикации, се смята, че са повлияли на резултатите на последните президентски избори в САЩ. През 2016 г. Twitter открива повече от 2000 акаунта, подкрепени от Русия, които са насочени към компрометиране на изборните резултати.

Въпреки това, Twitter продължава да бъде поле на действие за подобни ботове и към днешна дата. Сайтът Hamilton 68, който проследява руски кампании за влияние в Twitter, отбеляза, че най-новите публикации на въпросните профили са насочени към последните случаи на стрелба в училища. В тях се споменава стрелецът Николас Круз, заедно с хаштагове като # guncontrol" и #guncontrolnow. Според Брет Шафер, изследовател от Alliance for Securing Democracy, това се прави, не за да се развива конкретен дневен ред - Кремъл не се интересува дали в САЩ приемат закони за контрол на огнестрелните оръжия - а за да се привличат последователи, които после да бъдат облъчвани по определени теми.

"Twitter може да бъде невероятно полезен инструмент за репортерите или за някого, попаднал в опасна ситуация", коментира Литвиненко от BuzzFeed. По време на стрелбата в Паркленд платформата е използвана от учениците за връзка помежду им и с медиите например. "За съжаление обаче, възможностите, които дава платформата, се използват нерядко и за дезинформация", добавя репортерът.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X