Интернет

Мтел: Мрежата ни е подготвена хардуерно за бъдещия стандарт 5G

Владимир Владков

Безжично предаване на 96 видеопотока с 4К резолюция с пикова скорост 2,198 Gbps, потапяне в света на виртуалната реалност, управление на тестови индустриални роботи с времезакъснение под 1 милисекунда. Това са само част от приложенията на бъдещата 5G технология, демонстрирани от Мтел и Nokia в София Техпарк.


Мтел: Мрежата ни е подготвена хардуерно за бъдещия стандарт 5G

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Мрежите от пето поколение ще са съвсем различни от досегашните, които обслужваха всички типове приложения и потребители. 5G позволява на практика да се създадат различни мрежи за отделните индустрии, всяка със свои различни изисквания, така че да се гарантира качеството на съответните услуги, обясни Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел.

Т.нар. „разрези на мрежата“ (network slicing) ще обслужват вертикални бизнеси като здравеопазване, умни измервателни устройства за потребление на електроенергия и други комунални услуги, онлайн търговия, автономни автомобили и други приложения. „Основните предимства, заложени в идеята за 5G, са поне 10-кратно намаление на времезакъснението до под 1 милисекунда, което в много важно за критични машинни комуникации, възможности за свързване на 100 пъти повече устройства (дори на 100 000 сензора), поддържане на 10 хиляди пъти по-голям трафик от днешния, добави Ташев.

10-кратен ръст на мобилния трафик

се очаква и в мрежата на Мтел за следващите 5 г. Ако през 2017 г. общия обем на мобилните данни е бил 45 петабайта, то през 2021 г. прогнозите сочат надхвърляне на границата от 400 петабайта. „Ние ще продължим да развиваме нашата 4G мрежа, включително чрез комбиниране на сегашните ни честотни ресурси. Вече покриваме с мрежа 4,5G с максимална скорост 150 Mbps всички населени места в България с над 1000 жители. Само през 2017 г. сме увеличили броя на 4G базовите станции с 42%, като 4G мрежата има 800 хиляди активни потребители, а над 60% от трафика от мобилни данни преминава именно през 4G”, коментира главният технически директор на Мтел.


Мтел: Мрежата ни е подготвена хардуерно за бъдещия стандарт 5G

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел. Снимка: Ал. Главчев


Мтел: Мрежата ни е подготвена хардуерно за бъдещия стандарт 5G

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в Мтел. Снимка: Ал. Главчев

Но за новият тип индустриални приложения и „поглъщащи“ мултимедийни VR услуги ще е нужна и 5G мрежа. Това означава придобиване на нови честоти в диапазоните 800 MHz, 1,8, 2,6 и 3,5 GHz, използване на нови технологии като многоканалнo приемане и предаване (MIMO). Важно е и оптимизиране на сегашните „пред-стандартни“ терминални устройства до нормалните за потребителите размери, енергопотребление и не на последно място функционалности, коментира Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в Мтел.

Ташев обясни, че направените инвестиции в 4G (общо за 130 млн. лева), я подготвят за по-лесно надграждане до 5G. Стандартът на ETSI (включващ и 5G опорна мрежа, а не само 5G радиодостъп) трябва да бъде приет до края на тази година. „Хардуерно мрежата ни е подготвена за преминаване към 5G. След приемане на стандарта, ще бъде доразработен и тестван софтуерът, който да бъде внедрен в сегашното оборудване“, заяви Ташев. Той добави, че компанията майка на Мтел А1 Group участва в изработването на стандарта като член на алианса NGMN (Next Generation Mobile Netwoks).

Демонстрационната конфигурация

в София Техпарк включваше 5G базова станция на Nokia с приемо-предавателна антена 8х8 MIMO, терминално устройство със същата приемо-предавателна антена и с размерите на базовата станция. Разгърната в залата мрежа, работеща в честотния обхват 3,5 GHz (за който Мтел получи временно разрешение от КРС), позволява автоматично превключване между 4G и 5G, когато бъде засечен много по-голям трафик, „непосилен“ за LTE технологията. Мощността на излъчване е много малка (под 1 миливат) именно заради размерите на залата и наличието на много хора близо до оборудването, така че всяка „радиосянка“ дори от обикновена табела се отразяваше веднага на пропусквателната способност.

При едновременното излъчване на 90 HD канала системата успя да постигне максимален капацитет на 5G връзката от 2,198 Gbps и времезакъснение под 1 милисекунда (често по 0,96 милисекунди), или 15 пъти по-малко от постижимото в днешните 4G мрежи. Малкото времезакъснение бе демонстрирано и при тестовата постановка с индустриални роботи, които трябваше да балансират с движеща се по табла топка. При връзка през 4G мрежата роботите успяваха да върната равновесието на топката за малко над 10 секунди, докато при включване на 5G те изпълняваха задачата 10 пъти по-бързо, за около секунда. „Това показва колко голямо значение има бъдещата технология за управлението и контрола на отдалечени устройства в промишлеността“, каза Красимир Петров.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X