Интернет

Малайзия ще разчита на AI за решаване на проблемите с трафика в Куала Лумпур

Computer World

Водещият китайски доставчик на облачни услуги Alibaba Cloud ще си партнира с правителството на Малайзия в опит да облекчи пословичните задръствания в столицата на азиатската държава - Куала Лумпур. За целта компанията ще разчита на своята иновативна платформа, базирана на изкуствен интелект (AI) – City Brain. Платформата ще използва възможностите на AI - разпознаване на видео и изображения, извличане на данни и машинно обучение - за анализ на огромни количества информация в реално време, генерирани от 382 канала за видеонаблюдение и 281 светлинни възела в столицата.

Системата City Brain, която направи своя дебют в родния град на Alibaba - Хангжу - през септември 2016 г., може също така да генерира структурирани обобщения на данни - обем на трафика и скорост в определени ленти - които могат да се използват и за други задачи, включително засичане на инциденти и градоустройствени модели.

Чрез свързване с градските системи за управление платформата ще помогне за оптимизация на трафика и светлинната сигнализация в Куала Лумпур, а също така ще може да дава информация в реално време за образували се задръствания, пътни инциденти и т.н.

През август 2017 г. четирима малайзийски студенти от програмата ASEAN Data Analytics Exchange получиха възможност да изпитат на практика системата на Alibaba в рамките на проект за доказване на концепция. Различни стартъп компании, предприемачи, университети и изследователски звена също ще имат възможността да се възползват от инструментите на изкуствения интелект на City Brain, като заедно с това функционалността на платформата ще се разширява.

Ясмин Махмуд, главен изпълнителен директор на Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), чиято задача е да ръководи цифровите инициативи на страната, заяви, че партньорството с Alibaba бележи началото на усилията за разработване на национална рамка за интелектуална собственост и други значими инициативи, свързани с изкуствения интелект.

Малайзия остава един от ключовите чуждестранни пазари за Alibaba. Освен създаването на електронна платформа за търговия и дата център в страната през 2017 г., компанията също така работи с MDEC за създаване на цифрова зона за свободна търговия (DFTZ), разположена близо до международното летище в Куала Лумпур.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X