Интернет

В Италия разследват Apple и Samsung за планирано състаряване

Computer World

Италианската антитръстова организация започна две отделни разследвания – едното срещу Apple, а другото срещу Samsung - по обвинения в планирано състаряване (промяна на системата, в която се използва даден продукт по начин, който прави употребата на старите модели изключително трудна).

Authorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) се опитва да определи дали двата водещи производителя на смартфони използват софтуерни актуализации, които забавят по-старите устройства, с цел потребителите да се ориентират към новите модели. Според антитръстовата организация съществува възможност Apple и Samsung да не предлагат на клиентите си достатъчно информация относно ефектите от софтуерните актуализации и това, че инсталацията им може да забави по-старите модели смартфони, което би могло да наруши няколко точки от италианското законодателство за защита на потребителите.

От AGSM не споменават неотдавнашното признание на Apple, според което софтуерът на iOS умишлено забавя телефоните със стари батерии, за да поддържа полезно ниво на производителност, но със сигурност то е поне част от стимула на организацията. Apple вече е разследвана във Франция по същите обвинения. Още повече, че там планираното остаряване се преследва от закона.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви тази седмица, че следващата актуализация на iOS ще позволи на потребителите, ако искат, да спрат забавянето, като компанията обеща да даде и повече информация относно живота и състоянието на батериите на по-старите модели iPhone.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X