Интернет

Тежки преговори за „цифровото“ законодателство на ЕС по време на българското европредседателство

Владимир Владков

Владимир Владков

Редица ключови законодателни инициативи на ЕС в областта на цифровите технологии трябва да бъдат завършени през първата половина на 2018 г., когато България е председател на Съвета на ЕС. До юни 2018 г. трябва да бъдат завършени преговорите по редица законодателни пакети, включително по Кодекса за е-съобщения (Communications Code)) заедно с европейския телеком регулатор BEREC, по регламента за създаване на Единния цифров пазар, както по Акта за киберсигурност. Наред с тях влизат в сила общоевропейският Регламент за защита на личните данни (GDPR), Директивата за мрежова и информационна сигурност (NIS). Това стана ясно на кръгла маса, посветена на сътрудничеството в областта на киберсигурността и политиките за интернет между България–ICANN, в която участваха министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова, президентът на ICANN Йоран Марби, ръководствата на ДАЕУ, МТИТС, КРС, представители на бизнеса и редица специалисти в областта на киберсигурността и киберзащитата.

Липсва европейски консенсус по два важни цифрови пакета за ePrivacey (гарантиращ електронната неприкосновеност), и този за авторските права (т.нар. геоблокиране на електронно съдържание). Това са две от горещите теми, по които не се постигна единомислие по време на естонското председателство въпреки положените големи усилия, заяви Лиляна Павлова. Кибер сигурността и сътрудничеството с ICAAN са много важни. Още при идентифицирането на българските приоритети, всички свързани с цифровите технологии, е станало ясно, че трябва да се търси баланс между правата на гражданите и доставчиците на услуги, а този баланс е крехък. „Търсенето на баланс няма да е лесна задача, мненията често са противоположни и противоречащи си“, добави тя.

На национално ниво България е изправен и пред сериозното предизвикателство за защита на сигурността на данните и онлайн платформите, които ще се прилагат по време на европредседателството. „Сайтът на Българското председателство(www.eu2018bg.bg) на практика е сайтът на Съвета на ЕС, там ще качваме всички материали на 4 езика едновременно. Искаме онлайн стрийминиг на всички ключови заседания, затова е нужна защита не само срещу блокиране на целия сайт, а и срещу качване на фалшиво съдържание, на фалшиви снимки“, коментира Павлова.

Четирите основни приоритети на България за следващите 6 месеца, включват бъдещето на Европа и младите хора през дигиталния дневен ред и адаптирането им в дигиталната икономика; сигурна и стабилна Европа, в която киберсигурността е основен елемент; бъдещето на Западните Балкани и тяхната дигитална свързаност и добре развита широколентова инфраструктура, както и дигиталната икономика и умения на бъдещето.

“Нашата обществена инфраструктура, целият ни бизнес и личен живот скоро ще са онлайн и ще бъдат уязвими. Всяко устройство, процес и услуга трябва да бъдат по-добре защитени. Затова всички ние мислим за киберсигурността – правителства, ЕК и престоящото председателство, каза във видеообръщение европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Според нея имаме нужда от по-добри технологии за киберзащита, както и от съвместни усилия на държавите членки. Затова ЕК подкрепя създаването на силна мрежа от Центрове за компетентност, както и засилване на капацитета на европейската агенция за мрежова и информационна сигурност ENISA. “Трябва да сме подготвени преди следващата криза, така че специалистите от всички страни да реагират бързо и с общи усилия да се справят с атаките. Важен източник на информация е услугата “Whois, управлявана от ICANN”, добави Мария Габриел.

„Кибер сигурността не е в противоречие с петата свобода – свободното движение на данните. Те трябва да съществуват в хармония. Затова взаимодействието с всички заинтересовани страни е ключов модел във всички формати, които ще търсят отговори на предизвикателствата в областта“, коментира председателят на ДАЕУ Росен Желязков. Той цитира данни, че цифровите технологии влияят пряко върху 75% от европейската икономика, а в епоха, в която Интернет на нещата все повече се превръща в реалност, кибер заплахите придобиват водеща роля. През 2016 г. в Европа са регистрирани по над 4000 атаки дневно със злонамерен софтуер. 80% от европейските компании са били атакувани поне веднъж през миналата година, а европейската икономика е претърпяла почти 300 млрд. евро годишни загуби от кибер престъпления, посочи Росен Желязков. Именно затова законодателният пакет “Акт за кибер сигурност” и дискусиите върху него значително ще повлияе върху българското европредседателство. “Държавната агенция „Е-управление“ съвместно с Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията ще положат усилия за постигане на консенсус по законодателните досиета в областта”, добави Желязков.

Както е известно, на 25 май 2018 г. Регламентът GDPR ще бъде приложим във всички страни на ЕС. При разследвания на кибер престъпления в много случаи се иска информация за регистрираното под конкретен домейн лице, а тази информация се предоставя от ICANN. За да бъде в съответствие с разпоредбите на GDRP обаче, може да е необходимо ICANN да преразгледа т.нар. политика „Кой е“ (WHOIS policy). Tова на свой ред би могло да доведе до затруднения в разследването на кибер престъплението, отбеляза председателят на ДАЕУ по време на дискусията.

„Сигурността е много важна за всеки от нас, както и сигурността на самата система за домейните“, коментира президентът на ICANN Йоран Марби. Той добави, че организацията обучаваме на технически семинари представители на правооохранителни органи и съдиите как да използват знанията за DNS при техните разследвания на DDoS атаки. „DNS е основата за 700 млн. потребители в света, каза Марби. Интернет е добър и за бизнеса, и за правителствата, но целта му е най-вече да свързва хората. Всички използват едни и същи технологии за свързване. Много политици признават “разрушителната сила“ на интернет върху традиционния бизнес и обществени отношения. С навлизането на интернет на нещата се създават нови пазарни възможности, нови работни места, но и всеки, който „удари интернет“ има възможност да „удари“ 4 милиарда човека едновременно“, коментира Марби.

„Има много проблеми, по които е нужно сътрудничество между всички заинтересувани страни – гражданското общество, техническата общност, политиците, бизнесът“, допълни Жан Жак Сахел, вицепрезидентът за Европа на ICANN.Прозрачно управление на домейните

България бе сред първите държави в ЕС, която по законодателен път реши въпроса с управлението на интернет имената и адресите в интерес на потребителите“, заяви и зам.-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Димитър Геновски. Според него този модел на управление на интернет е създал условия за здравословна конкуренция между голям брой компании, а прозрачната политика е помогнала на България да достигне до водещи позиции по отношение скорост на интернет и достъпност на цените за ползване на услугата.

“Българските предприемачи и институции са много активни в запазването и регистрирането на интернет имена. 57 500 сайтове са регистрирани в областта „.bg“ на латиница, а само за няколко месеца регистрираните интернет имена в домейна на кирилица .бг са почти 3200 и няколко пъти повече заявки“, добави Геновски.Базова кибер хигиена

В началото на 2018 г. ДАЕУ започва национална 6-месечна информационно-образователна кампания за кибер хигиена под надслов „Няма да ме хакнат“, провеждана под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. „Ще се обърнем към всички ползватели на интернет от всички възрастови групи, ще ги информираме, ще се опитаме да ги научим на базови навици при използването на интернет. 80 на сто от кибер атаките могат да бъдат предотвратени с елементарна кибер хигиена, особено като се има предвид че в света има 40 милиона пароли със слаба защита, включително „123456“, заяви Росен Желязков. Този подход на информираност и за изграждането на „кибер хигиенни“ навици ще допринесе за една по-чиста интернет среда“, коментира той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X