Интернет

Google с нова офанзива срещу фалшивите новини

Computer World

Интернет е пълен с твърде много фалшиви новинарски уебсайтове. И то не тези, които Доналд Тръмп и други с неговите виждания за света определят като такива, а съвсем истински, които бълват доказано невярна информация. Затова и Google предприема още една стъпка, за да се противопостави на подобни източници на информация. Технологичният гигант вече ограничава уебсайтове, които крият страната си на произход, като им отказва достъп до платформата си Google News.

Съгласно новата актуализация на правилата на компанията, съдържанието, което ще се показва в Google News, трябва да отговаря на следното изискване: Сайтовете, включени в Google News, не трябва да съдържат невярна информация или да крият такава за собствеността си, като използват това за участие в координирана дейност с цел заблуда на потребителите.”

Прочетете още: Интернет гиганти се включват в борбата с фалшивите новини

Въпреки че изглежда козметична, промяната се очаква да има широко въздействие, защото, налагайки рестрикции на сайтовете с неясен произход, интернет гигантът ефективно намалява шансовете за разпространение на фалшиви новини (практиката показва, че именно такива сайтове се използват за дезинформация на потребителите).

В един перфектен свят хората биха се информирали само от доказани източници, но с бума на социалните медии, които предоставят канали за бързо разпространение на всякаква информация, става все по-трудно да се отсее истината от пропагандата и откровената лъжа. Очаква се новата кампания на Google значително да подпомогне ограничаването на разпространението на фалшиви новини във виртуалното пространство. 

 Този ход на компанията не е изненада, като се има предвид, че Google News е една от предпочитаните платформи за милиони хора, които искат да са в крак със случващото се около тях. Разбира се, резултатите от новите мерки на Google няма как да бъдат усетени за една нощ, но те, заедно с други нови функции като Fact Check, са стъпка в правилната посока.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X