Интернет

ЕС одобри окончателно плана за публичния WiFi на стойност €120млн.

Владимир Владков

Европейският парламент одобри окончателно проекта WiFi4EU, според който общинските власти в страните членки ще се състезават за част от отпуснатия бюджет от €120 млн., с който ще се финансира инсталирането на безплатни WiFi зони на обществени места.

Еврокомисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел описа развитието по проекта „конкретна стъпка за постигане на положителен резултат за всички граждани на ЕС“.

Както беше съобщено и преди, очаква се общините да могат да подават предложения за своите проекти преди края на годината.

Планът WiFi4EU бе обявен от Еврокомисията още през септември 2016 г. И оттогава премина през дълъг процес на одобрение и съгласуване, като „зелена светлина“ на инициативата даде и Съвета на министрите на страните членки. След окончателното подписване на плана от Европарламента във вторник, той ще бъде публикуван в официалния вестник на ЕС и ще се превърне в закон.

След това трябва да бъде актуализирана работната програма 2017 за сектор „Телекомуникации“ от Механизма за свързване на Европа и да бъде задействана онлайн платформата за кандидатстване.

„Порталът ще бъде отворен няколко седмици преди обявяване на конкурса и желаещите ще могат да попълнят и съхранят своите формуляри, като опцията „подаване“ ще стане активна след обявяване на конкурса“, обясни Христина Добрева от дирекция „ИТ“ в МТИТС на годишната среща на общините в кк Албена. Тя добави, че порталът ще работи на всички официални езици на Европейския съюз, като за общините са предвидени раздели за регистрация, за кандидатстване и за избор на бенефициенти. За операторите ще са отворени секциите както за регистрация, така и за акредитация за доставка на мрежово оборудване по програмата WiFi4EU. „Общините могат да изберат и оператор, който не е регистриран на портала, но в случай че бъдат одобрени за финансиране, операторът следва да се регистрира“, поясни Добрева.

Съобщението за гласуването в Европарламента дойде само ден, след като директорът на отдела за подпомагане на т.нар. „офиси за широколентови компетентности“ (Broadband Competence Offices Support Facility) Ян Дрюге обяви, че планът ще окаже значителен ефект върху свързаността в районите без широколентов интернет.

На Световния форум по широколентови услуги в Берлин той описа програмата като „нов помощен механизъм, който е много иновативен. Този механизъм ще улесни свързаността в малките общински центрове.“© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X