Интернет

Къде хората не могат да живеят без интернет?

Владимир Владков

Повсеместното навлизане на Интернет дори в най-отдалечените региони по света поставя темата за това, дали можем да си представим какъв би бил животът ни без достъп до Глобалната мрежа. Като се има предвид, че през огромна част от активното си ежедневие прекарваме, вперили поглед в смартофните, таблетите и лаптопите, то „несвързаният“ с мрежата живот е почти немислим. За голяма част от родените в началото на това хилядолетие светът преди WWW е нещо като ера на динозаврите, като черно-бяла снимка, която ни показва отдавна отминали времена.

Интересно е обаче, че не само младежите биха загубили връзка със света без смартфон, е-поща и социалните мрежи. Проучване на Ipsos показва, че обществото като цяло не може вече да живее без интернет. Анкетирани са 18 180 човека от 23 страни, като почти две трети от тях са заявили, че не мога да си представят живот, в който да не присъства www.

Другият интересен извод от проучването е, че най-голям процент от хората, които не могат без Интернет, живеят в Индия – над 82%. Следват ги британците и китайците, съответно 78% и 77% от анкетираните, докато в САЩ делът им е „едва“ 73%. Европейците сякаш не са толкова обсебени от непрекъснатата свързаност и могат да живеят пълноценно и без постоянна връзка с мрежата. А японците, които разполагат с едни от най-бързите мобилни мрежи, остават още по-назад, едва 62% от анкетираните не искат да се разделят с интернет връзката си.

Според данни от края на 2016 г. в света е имало 3,5 милиарда интернет потребители, или 45% от населението. По-голямата част от глобалните интернет потребители естествено са Източна и Югоизточна Азия, като Китай е най-големият онлайн пазар в света. В края на 2016 г. в Китай е имало над 721 милиона интернет потребители, или над два пъти повече от заелата трето място САЩ с около 290 млн. потребители. Индия заема второ място, а топ пет се допълва от Бразилия и Япония. Все пак английският остава най-често използваният език от интернет потребителите, следван от китайския и испанския. А Южна Корея разполага с най-бързата интернет свързаност – средно 27 Mbps за 2016 г. За сравнение средната интернет връзка в света е едва 6,1 Mbps.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X