Интернет

В света вече има 2,19 милиарда LTE абонати

Владимир Владков

Глобалните LTE абонаменти са достигнали 2,19 милиарда в края на юни тази година, показват данните на GSMA Intelligence, а прогнозите са, че до края на годината техният брой ще скочи до 2,45 милиарда.

Същевременно общият брой на уникалните мобилни абонати в света надхвърли границата от 5 милиарда още в средата на юни тази година, което означава, че повече от две трети от населението в света е свързано към мобилна телеком услуга, добавят от анализаторския отдел на индустриалната организация GSMA. Увеличаването с 1 млрд. абонати – от 4 на 5 милиарда, е станало само 4 години, изчисляват те.

Днес мобилните мрежи са наистина глобална платформа, осигуряваща не само свързаност, а още по-важно е, че предоставят социални и икономически възможност на гражданите от всички краища на света. Толкова мащабно проникване позволява на мобилната индустрия да се превърне в ключов играч при поддръжка на глобални инициативи на ООН като Програмата за устойчиво развитие“, заяви Матс Гранрид, генерален директор на GSMA.

Над 55% от мобилните абонати са в Азия и Тихоокеанския регион, където са двата на големи мобилни пазари в света – Китай и Индия. В Китай вече има над 1 млрд. абонати, а в Индия те са почти 730 млн. В същото време Европа е регионът с най-високо ниво на проникване на мобилните услуги, където 86% от населението е абонирано за мобилна услуга (вж. инфографиката на GSMA):

Според прогнозите броят на уникалните мобилни абонаменти в света ще нарасне до 5,7 милиарда до края на десетилетието. Тогава над три четвърти от населението в света ще има абонамент за мобилна услуга. В развитите страни, където ръстът на новите абонаменти естествено е много по-малък, операторите развиват нови бизнес модели, така че да се възползват от по-висока добавен стойност, разширявайки мобилната си екосистема и предоставяйки нова платформа за цифровия свят, навлизащ в 5G ерата, добавя Гранирд.

 

4G LTE ще доминира

В края на 2012 г. мобилните широколентови връзки (базирани на 3G и 4G технологии) представляваха под една четвърт от мобилните абонаменти в света (изключвайки M2M). До края на 2016 г. техният дял надхвърли 55% с общ брой 4 милиарда мобилни широколентови връзки.

В периода 2016 г. до 2020 г. е очаква добавяне на още 2,3 милиарда високоскоростни мобилни абонаменти, като техният дял ще достигне 73%. Бързата миграция към 4G остава ключова тенденция и през 2016, и през 2017 г., като делът на LTE връзките ще нарасне от 23% през 2016 г. на 41% през 2020 г. Очаква се в края на 2017 г. само в Китай да има над 1 милиард 4G абонати.

Съществен стимул за миграцията към 4G имат и новите технологии, осигуряващи още по-високи скорости на LTE мрежите. Най-големият оператор в Тайван Chunghwa Telecom планира да надгради своята 4G мрежа в големите градове, използвайки агрегиране на 4 носещи честоти. Това ще вдигне скоростта към потребителите до 500 Mbps. Внедряването на новата технология ще стартира от Тайпе и гарите на високоскоростните влакове в северната част на острова, като мрежата ще обхване 20 големи градски района и 12 гари, според в. Taipei Times.

За да реализира проекта, операторът е пренасочил честотните си ресурси в 1,8 GHz спектър към 4G след като наскоро е спрял напълно своята 2G мрежа. През декември Chunghwa Telecom е придобил от регулатора общо 30 MHz честотен ресурс в два блока в диапазона 2,4GHz до 2,5GHz.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X