Интернет

Големите телекоми в Европа натискат ЕС за 25 г. лицензи за спектъра

Владимир Владков

Шефовете на девет от най-големите телекомуникационни оператори в Европа, сред които на Vodafone, Orange и Deutsche Telekom поискаха от ресорните министри в Европейския съюз да подкрепят работна рамка за радиочестотния спектър, която да е привлекателна за инвеститорите.

Срещата на министрите по телекомуникации е планирана за 18 юли и на нея ще се обсъжда Европейския код за електронни комуникации (EECC). Шефовете на телекомите обаче смятат, че е нужна спешна реформа в политиката по отношение на спектъра, отбелязвайки, че „неадекватните търгове“ могат да задушат цифровите иновации и растежа на Стария континент.

Под отвореното писмо с препоръки към министрите са се подписали главните изпълнителни директори и президенти на KPN, Telenor, Telecom Italia, Vodafone Group, Telia, Deutsche Telekom, Telefonica, Telekom Austria, Orange Group, както и генералният директор на браншовата организация GSMA.

Компаниите отново заявяват желанието си за 25-годишни лицензи за радиочесотния спектър с презумпция за подновяване при изтичане на срока, както и за по-ефективна работна рамка за споделяне на добри практики, възможности за доброволно споделяне на спектрални ресурси. Освен това те искат да има така, която „да отразява ефикасната и ефективна употреба“ на този ограничен ресурс, обвързана със задължения за покритие.

„Виждаме безпрецедентен шанс да се борим за истинска реформа на политиката в областта на радиочестотния спектър, която ще позиционира Европа като истински световен лидер, пише в писмото. - Реформата на настоящите правила за радиочестотния спектър има изключително важно значение.“

Ако не успеем да създадем добре функционираща и благоприятна за инвестициите работна рамка за спектъра, това може да задуши иновациите, растежа и развитието в следващите десетилетия. Това ще повлияе не само на мобилната индустрия, но и на съседните сектори, които все повече разчитат на свързаност и дигитализация, изтъква още телеком шефовете.

Първият проект на документа EECC се появи през септември 2016 г., като тогава редица представители на големите страни членки като Испания, Великобритания и Германия се противопоставиха на даването на 25-годишни лицензи на операторите. Те смята, че толкова дългогодишни лицензи ще навреди на амбициите на регулаторите да реагират все по-бързо на развитието на пазара, освен това ще ограничи иновациите, тъй като при подобни срокове лицензите често „надживяват“ технологията, за която са предназначени.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X