Интернет

Над 50% повече данни в първата седмица след падането на роуминга

Владимир Владков

Значително увеличение на роуминг трафика в страните от Европейския съюз се забелязва през първата седмица след влизането в сила на европейската регулация за „роуминг като у дома“ (RLAN) на 15 юни т.г. Някои оператори са отчели 50% и допри повече роуминг данни и над 25% повече при разговорите, които са станали по-дълги отпреди.

Това твърдят от Starhome Mach, които са внедрили специално RLAH решение във водещи европейски телекоми за минимизиране на рисковете от постоянно ползващи роуминг потребители и за спазване на политиката за честна употреба.

Според анализаторите, влизането в сила на новите правила съвпада с летните ваканционен сезон, съчетан с разбирането на регулацията от все по-широк кръг потребители. Прогнозите им са, че роуминг трафикът през лятото ще скочи с над 400%. Това важи с особена сила за притежателите на висок клас Android смартфони и iPhone, които са свикнали да ползват много мултимедийно съдържание на своите апарати, при това не само за гледане, а за качване в социалните мрежи, YouTube, Instagram и др.

Именно затова мобилните оператори се нуждаят от решение, което едновременно да им гарантира спазване на новите регулаторни изисквания (някои от детайлите за предоставяните мобилни данни в роуминг са доста сложни и включват редица изчисления). Същевременно телекомите трябва да запазят „финансовото“ здраве на своя бизнес на едро (разплащането с операторите в другите страни) , но и да запазят удовлетвореността на своите абонати.

В новата реалност телекомите се нуждаят от решения, които да им помогнат да контролират разходите си по-ефективно, да защитят роуминг приходите си и да подсилят взаимоотношенията си с потребителите, коментират от Starhome Mach.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X