Интернет

През 2022 г. 15% от потребителите ще имат достъп до 5G мрежи

Владимир Владков

През 2018 г. доминиращата технология за достъп ще бъде 4G LTE, a 4 години по-късно поне 15% от населението на земята ще бъде покрито от 5G мрежи. Наличието на тези високоскоростни технологии ще стимулира допълнително ръста на новите абонати на мобилни широколентови услуги, повечето от които ще „влязат“ в интернет за първи път именно през смартфона или таблета си. Експоненциалното нарастване на интереса ще осигури на мобилните телекоми още поне 2,6 милиарда нови абонати към 2022 г., или средно 1 милион нови клиенти ще сключват договори с телекомите, показват данните от най-новото проучване на Ericsson Consumer Lab - Ericsson Mobility Report.

Разбира се, огромна част от новите абонати са от страните в Азия, като само в Индия мобилните оператори са добавили 43 млн. клиенти към своята абонатна база, а в Китай добавените абонаменти са над 24 млн. В Централна и Източна Европа, където насищането с мобилни технологии е над 143%, операторите са се „сдобили“ с едва 2 млн. нови потребители през първите 3 месеца на тази година.

В същото време трафикът в мобилните мрежи за 1 г. - от края на март 2016 до 31 март 2017 г. е скочил с над 70%. До 2022 г. този мобилните мрежи трябва да поемат 8 пъти по-голям трафик, като само със смартфоните си потребители ще генерират 9 пъти повече данни, или над 66 екзабайта на месец. И докато през 2016 г. всеки смартфон е генерирал по 2,1GB, то след 5 г. количеството мобилен трафик, изпратено от един смартфон, ще е поне 12 GB.

Още през следващата година най-популярната технология за мобилен пренос ще е 4G LTE, измествайки 3G, като само за 5 г. тези LTE мрежи успяват да покрият 2,5 милиарда души, докато технологиите от предишно поколение WCDMA/HSPA постигат същото покритие за 8 години. Само през първото тримесечие на 2017 година са добавени още 250 милиона нови LTE абонаменти.

В района на Централна и Източна Европа делът на LTE абонаментите ща нарасне значително – от 15% в края на 2016 г. до над 70% през 2022 г. В Западна Европа делът на LTE абонатите ще достигне 90%, а в Северна Америка, където и през 2016 г. LTE мрежи са ползвали 70% от клиентите на мобилните оператори, през 2022 г. 25% от абонатите ще разчитат вече на 5G мрежи (вж. графиката):

Бързото разпространение на LTE се дължи на търсенето на по-добро потребителско изживяване на мобилните абонати, докато успехът на 5G ще зависи и от развитието на индустриални решения за ефективност и автоматизация. От Ericsson чакат над половин милиард 5G абонамента да бъдат активирани до 2022 г., като в този брой не се включват връзките на обектите от областта на Интернет на нещата. Част от IoT устройствата вероятно ще разчитат и на друг тип мобилни комуникационни технологии.

Мобилният видео трафик ще расте с 50% годишно до 2022 г., когато видео приложенията ще генерират повече от три четвърти от целия трафик мобилни данни. Трафикът от социалните мрежи ще се увеличава с 38% на година през следващите 6 години. Относителният дял на този тип данни ще спадне от 13% през 2016 г. до около 11% през 2022 г., добавят анализаторите. Останалите категории приложения ще нарастват средногодишно с 19 до 34 на сто, така че относителният им дял в общия обем в мобилните мрежи ще спада. Допълнително използването на вградено видео в социалните мрежи и уеб страниците продължава да расте, подхранвано и от по-големите екрани на устройствата, по-високата резолюция и новите платформи, поддържани излъчвания наживо. Този тип видео анализаторите причисляват към целия видео трафик при измерванията в мрежа и прогнозите си за бъдещето.

Появата на нови приложения може да промени относителния обем на различните типове трафик, като разпространението на смарт устройства с различни размери също ще се отрази на трафичния микс. Таблетите например се асоциират с по-голям дял на видеотрафика от смартфоните. Смартфоните се ползват обикновено за гледане на кратки видео клипове, докато по-дългите видео формати се гледат на таблети, обясняват анализаторите.

„Индустрията предприе важни стъпки за по-бързо развитие на мрежите, включително одобрението на Non-Standalone 5G New Radio (NR), което ще даде възможност за ранното внедряване на 5G. Според прогнозите ни, това ще доведе до над половин милиард 5G абонаменти и покритие на населението от 15% до 2022 г.“, Никлас Хювелдоп, главен стратегически директор и директор „Технологии и нови бизнеси“ в Ericsson.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X