Интернет

Над 2300 .ею страници за една година

Computer World

2349 имена на уебстраници с разширение .ею за една година отчита EURid. Половината от тази бройка представляват уеб сайтове на български език. Според организацията тази статистика превръща България в държавата с най-много регистрирани и най-бързо увеличаващи се домейни на кирилица

От там отчитат още, че през първия месец от пускането на .ею е имало 770 регистрирани домейна на кирилица. През април тази година пък са регистрирани около 30 нови уебстраници. Според статистиката повече от 250 милиона души по света използват кирилица като официална азбука. Също така, с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз, след латинската и гръцката.

".ею има важна роля в подкрепата на многоезичието в Европейския съюз и чрез домейна на кирилица България вече има уникално присъствие в Интернет – отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid. – Онлайн многоезичието, както и възможностите на общностите да създават и споделят съдържание на техния роден език, са важни двигатели за използването на Интернет от местното население. Това от своя страна, ще

увеличи достъпа до разнообразно езиково и културно съдържание и ще осигури нови социално-икономически възможности за развитие."

Според EURid домейните на кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са малка част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корени им са български.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X