Интернет

Преди да има 5G мрежи някои мобилни приложения ще ползват почти 5G

Владимир Владков

Мобилната индустрия е толкова загрижена за 5G мрежите, че вече планира нещо, което ще е „почти 5G“, но ще е готово година по-рано.

В неделя много от най-големите доставчици на оборудване и мобилните оператори си „стиснаха ръцете“ за ускорено създаване на спецификацията 5G NR (New Radio), която ще дефинира много елементи на бъдещите 5G мрежи. Новата технология, която планират да създадат, ще може да обслужва част от сценариите за употрена на 5G, но ще е готова за мащабни тестове и внедрявания през 2019 г., а не през 2020 г.

5G залозите са твърде големи и за операторите, и за компаниите, които изграждат техните мрежи, като всички те се събраха тази седмица на започващия в понеделник Световен мобилен конгрес в Барселона. Технологията от следващо поколение ще даде на операторите нови услуги, които да продават, включително мултигигабитови широколентови услуги и специални предложения за свързаните коли и за Интернет на нещата. Тя би трябвало да помогне и на производителите да се излязат от спиралата на спадащи продажби, последвала разгръщането на LTE.

Официалната спецификация за 5G NR се очаква да бъде завършена навреме за широкомащабните разгръщания на мрежи, започващи през 2020 г. Тя ще е част от т.нар. Release 15 на 3GPP, групата, която стандартизира всички мобилни стандарти, включително LTE. Новата спецификация, която бе предложена, се нарича Non-Standalone 5G NR и ще използва LTE радиочестоти и опорен софтуер, а в същото време ще добави още един режим, който ще може да поддържа някои 5G приложения, пише в съобщението на поддръжниците на междинния вариант.

Повечето основни играчи от мобилната индустрия са част от тази група Vodafone, AT&T и оператори от много други страни участват в нея заедно с производители на телеком решения като Qualcomm, Intel, Ericsson, Huawei и ZTE. Те планират да предложат Non-Standalone 5G NR на срещата на 3GPP следващия месец в хърватския курорт Дубровник.

От групата отсъстват обаче и имена като Nokia и Verizon. На събитието на Nokia в Барселона президентът на компанията Ражийв Сури каза, че те са внедрили първото комерсиално 5G решение от край до край във фиксирани безжични мрежи в няколко щатски града. Intel също е участвала в проекта, който е базиран на разработки на Verizon 5G Technical Forum.

Групата ще поддържа „истинската“ 5G спецификация, наречена Standalone 5G NR, като увери, че тяхната междинна система ще е съвместима с тази спецификация, когато тя бъде готова.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X