Интернет

NTT DoCoMo демонстрира VR управление на роботи през 5G

Владимир Владков

Следващото поколение мобилни мрежи 5G обещава на потребителите много бързо сваляне на големи файлове, но новата комуникационна технология е „обречена“ да предоставя сериозни предимства и на бизнеса, осигурявайки нови начини на използване на клетъчните мрежи.

На Световния мобилен конгрес в Барселона японският оператор NTT DoCoMo демонстрира един от възможните сценарии – отдалечен контрол на роботи през безжична система за виртуална реалност.

В единия край на щанда на компанията е създадена симулация на фабрична зала с 3 робота. Тази площ е заобиколена от четири 3D камери за възприемане на дълбочина, които заедно предоставят достатъчно видео информация за поглъщаща 360-градусова виртуална реалност.

Това 3D видео, което генерира около 700Mbps данни, се изпраща през 5G радиовръзка до приемник, който го обработва и захранва с него VR шлем. Радиовръзката работи на няколко метра в пренаселения етаж на експото, но въпреки това успя да постигне максимален капацитет от 15Gbps – това е многократно по-бързо от най-бързите днешни 4G мрежи.

Чифт 5G радио антени на Ericsson се използват за демонстрацията на NTT DoCoMo на Световния мобилен конгрес в Барселона, 27 февруари 2017 г. Снимка: Мартин Уилямс, IDG News Service

И ако управлението на роботи чрез виртуална реалност прилича на „далечна мечта“, измислена от мобилен оператор, трябва да имате предвид, че Япония в момента се бори с извеждането от експлоатация на атомната централа край Фукушима.

Нивата на радиация вътре в трите реактора, които се стопиха при аварията, са толкова високи, че само роботи могат да влязат там. Работата обаче е много бавна, защото инженерите все още се опитват да си представят реалните условия вътре и се налага внимателно да насочват роботите между отломките. Безжична VR система може да помогне именно в такива ситуации.

Демонстрацията на MWC 2017 използва 5G оборудване на Ericsson, а NTT DoCoMo провежда тестове в реални условия в Япония със същото оборудване, но и с продукти на други компании.


NTT DoCoMo демонстрира VR управление на роботи през 5G

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Екран показва постигнатата скорост на преноса на данни по време на 5G демонстрацията на NTT DoCoMo на Световния мобилен конгрес в Барселона. 27 февруари 2017 г. Снимка: Martyn Williams, IDNS

При един от тестовете със Samsung компаниите са успели да пратят 2,6Gbps 5G сигнал до кола, движеща се със 150 км/ч по пистата Фуджи. При експеримента е използвана специална антена, която насочва безжичния сигнал директно към колата.

В Йокохама, близо до Токио, компанията проведе тестове с Huawei, при които са изпращани 5G данни до 23 едновременни потребители при общ капацитет на връзката 10Gbps, а при тест с Nokia е изпращано 8K видео на живо, което се равнява на 16 видео потока с HD резолюция.

При друг тест заедно с Fujitsu близо до развойния център на оператора успешно е превключен 1Gbps клетъчен сигнал между базовите станции, като приемникът се движи между клетките.

5G технологията все още не е стандартизирана, а това ще отнеме поне няколко години. Тестовете на оборудването обаче са много важна крачка към разработката на цялостни системи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X