Интернет

5G тест: Широколентова 3,6 Gbps връзка при шофиране със 170 км/ч

Владимир Владков

Владимир Владков

Изключително бърз мобилен обмен на данни през тестова 5G мрежа демонстрираха Ericsson, корейският телеком SK Telecom и BMW Group Корея на писта край южнокорейския център на автомобилната компания. Директната връзка с колата не е прекъснала дори при шофиране с над 160 километра в час, заявиха от компаниите, като именно високопроизводителната интернет връзка при такива скорости е била основна задача на теста.

Смята се, че именно 5G мрежите ще могат да осигурят безопасно използване на автономното шофиране, което ще изисква непрекъснат обмен на голямо количество информация, включително видео и снимки, с редица други услуги, намиращи се в облака.

Тестовата мрежа, изградена в автомобилния център на BMW Group, включва 4 радиопредавателни пункта, работещи в честотния диапазон около 28GHz. Преди дни Ericsson и IBM представиха иновативна антенна решетка именно за този обхват. При тази конфигурация на мрежата постигнатите тестови резултати са шофиране със скорост 170 км/ч и сваляне на данни със скорост 3,6 Gbps, при това с времезакъснение няколко милисекунди. Експериментите са показали също продължителна висока пропускателна способност по цялата дължина на пистата, в частност поддържането на скорост над 1,5 Gbps при прехвърляне на данните от една приемопредавателна точка на друга.

Рекордната производителност се дължи на високотехнологично генериране и проследяване на лъчи, което позволява на базовата станция да предава сигнал, следващ 5G устройството. На базата на тази модерна 5G технология, разработена от Ericsson, е било възможно прецизното проследяване дори при много високи скорости. „Това отваря врати за нови 5G услуги“, коментират от компанията.

Демонстрираната производителност дава възможност за различни сценарии на използване на свързаната кола като добавена и виртуална реалност, контрол на препятствията и комуникация между самите коли, базирайки се на система, включваща радио мрежа и опорна мрежова инфраструктура на Ericsson.


5G тест: Широколентова 3,6 Gbps връзка при шофиране със 170 км/ч

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Ericsson и партньорите й ще продължат различни 5G тестове, включващи 5G мрежови измервания с водещи оператори и ключови играчи в екосистемата за ускоряване процеса на реализацията на 5G“, коментират от шведския производител.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X