Интернет

5G на хоризонта: IBM и Ericsson разработиха нова 28 GHz антена

Владимир Владков

Владимир Владков

Силициев чип с големина под 7,5 см може да ускори появата на 5G мобилни мрежи. IBM Research и Ericsson са разработили компактна антена, която е предназначена за високочестотни радио сигнали в мобилни устройства. Тя би трябвало да ги изпраща много по-далеч, отколкото с досегашните антени. Чрез сериозна степен на интеграция в силициевия чип антената е достатъчно малка и енергийно ефективна, за да намери комерсиално приложение.

Операторите очакват 5G мрежите да предоставят мобилни данни с гигабитови скорости, много по-големи от предлаганите от днешните LTE услуги. Останалите ползи от тези мрежи са по-малка енергийна консумация, по-малко времезакъснение и способност за обслужване на много повече устройства едновременно.

Но преди да бъдат изградени тези мрежи, операторите се нуждаят от оборудване, което да не е твърде скъпо, за да си осигурят печалба от услугите. IBM и Ericsson заявиха, че 64-антенен масив, обявен от компаниите във вторник, 7 февруари, скъсява пътя до търговската реализация на 5G.

При този двугодишен съвместен проект учените на IBM и Ericsson са вградили ключови компоненти в антенния модул като усилватели на мощността в единна интегрална схема (ИС). След това са съчетали 4 такива схеми плюс 64 твърдотелни силициеви антени в пакет с големина 7 см.

Площта на модула е продиктувано от законите на физиката, защото антените не могат да станат по-малки. Но интегрирането на други компоненти в една ИС прави пакета по-тънък, по-хладен и по-ефективен, каза Хакан Андерсон, продуктов мениджър за 5G в Ericsson.

Подобни пакетни решения ще се вграждат в малки клетъчни базови станции, които използват честоти в диапазона 28GHz, една от милиметровите честотни ленти, които се очаква да направят възможни 5G мрежите. Милиметровите вълни не вършат работа навсякъде, но се обмислят за прилагане в затворени офисни пространства и в пренаселени градски райони.

Толкова високочестотни сигнали обикновено не могат да изминат големи разстояния, но с бързоразвиващи се технологии като схемата, разработена от IBM и Ericsson, могат да фокусират тези сигнали в лъчи и да ги насочат към устройствата на потребителите. Компаниите твърдят, че това е най-прецизната система. Тя е достатъчно бърза, за да следва устройствата, носени от потребителите, или дори в движещи се с висока скорост автомобили.

Смартфоните 5G и други мобилни устройства вероятно няма да имат 64 антени, а ще ползват по-малко антени с насочена диаграма, обяснява Андерсон.


5G на хоризонта: IBM и Ericsson разработиха нова 28 GHz антена

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Антенната решетка на IBM и Ericsson може да променя посоката за 200 микросекунди и дори по-бързо, като използва двойна поляризация, изпращайки сигналите едновременно в две посоки, достигайки до повече устройства. В системата няма движещи се части. Фазата на всяка антена се променя електронно, за да се смени насочеността на сигнала, казва Алберто Валдес-Гарсия, член на екипа от IBM Research и мениджър на групата „Радиочестотни схеми и системи“.

Досега клетъчните мрежи не са използвали честоти над 6GHz. Няколко високочестотни обхвата, включително диапазони около 24-27GHz, 38GHz и 70GHz, както и около 28GHz, имат повече пропусквателна способност от днешните по-нискочестотни спектрални обхвати. Това означава по-голям капацитет, така че повече устройства да получат по-бързи услуги. Принципите, по които са разработени нови интегрални схеми, могат да бъдат приложени и към други технологии в милиметровия диапазон, казва Валдес-Гарсия.

Технологията бе обявена на Международната конференция за твърдотелни схеми в Сан Франциско. Очаква се 28GHz модули да бъдат използвани в базови станции, които ще бъдат тествани в реални условия до края на тази година. Мащабни търговки разгръщания на 5G мрежи не се очакват преди 2020 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X