Интернет

Европейският съюз май успя да реши сложния пъзел с роуминга

Владимир Владков

Мобилните оператори недоволстват, че плановете за премахване на таксите за роуминг в рамките на Европейския съюз са неприложими, тъй като цените на едро за минута и мегабайт, които операторите плащат един на друг, се различават значително в отделните страни.

Във вторник вечер евродепутатите гласуваха решение да регулират и цените на едро. От години Европейската комисия се опитва да свали надбавките, които абонатите плащат за мобилни услуги, ползвани извън собствената им страна, т.е. роуминг таксите.

От юни т.г. е планирано премахване на роуминг таксите, като операторите в ЕС са принудени да предложат гласови услуги, SMS и мобилни данни на една и съща цена, независимо в коя страна от Общността пътува техният абонат.

Този план обаче създава проблеми, посочват операторите, тъй като без ограничения за страната на местожителство или продължителността на пътуването, абонатите биха си взели SIM карта от страна с по-евтини услуги и биха могли да я ползват цяла година в страна с по-скъпи услуги.

Това е лоша новина за операторите в Латвия например, които ще трябва да плащат на телекомите в Ирландия по-високи цени на едро за обаждания, осъществени там от роуминг абонати, отколкото са цените на дребно, които те събират от тези свои абонати. Без допълнителни ограничения за роуминга или цените, подобни оператори биха фалирали за дни, заяви през септември еврокомисарят по цифровата икономика Гюнтер Йотингер.

Сега Еврокомисията, Съветът на министрите на ЕС и Европейският парламент са се съгласили на поправка. Те ще ограничат цените на едро, по които операторите се разплащат помежду си, на 3,2 евроцента на минута и на 1 евроцент на SMS от 15 юни. Таванът за цените на едро за мобилните данни ще бъде свалян постепенно, започвайки от €7,70 на GB от 15 юни, последван от допълнителни ограничения от 1 януари всяка следваща година, като на 1 януари 2022 г. таванът трябва да „падне“ до €2,50 на гигабайт

„Това бе последното парче от пъзела“, каза Андрус Ансип, вицепрезидент на ЕК, отговарящ за Единния цифров пазар. „Гарантирахме, че операторите ще продължат да се конкурират при предоставянето на най-атрактивните оферти на местните им пазари“, добави той.

ЕС позволява на операторите да продължат да прилагат надбавки на всеки, който ползва роуминг повече от два месеца на всеки 4-месечен период. Тези допълнителни такси също ще имат таван (малко над цените на едро), или 4 евоцента на минута, 1 евроцент на текстово съобщение и €8,70 на гигабайт, според съобщението на ЕК.

Евродепутатите изразиха задоволство от постигнатия компромис с комисията и министрите на телекомуникациите в Съвета. „Не е перфектното решение за пазара на едро, но сме удовлетворени от компромиса“, каза датският евродепутат Йенс Роде, добавяйки, че „това ще гарантира, че големите оператори няма да пращат огромни сметки на по-малките“.

Именно тези фактури бяха „препъни-камъка“ в преговорите, коментира австрийският евродепутат Пол Рюбиг. „Телеком министрите от някои страни членки все още се грижат повече за своите бивши държавни монополни телекоми, отколкото за гражданите.“

Британците, които пътуват в Европа, и гражданите на ЕС, посещаващи Великобритания, също ще се възползват от новите правила поне през следващите няколко години.

Когато Великобритания напусне ЕС обаче, роуминг таксите към и от Обединеното кралство, ще се вдигнат, освен ако не бъде постигнато споразумение за продължаване на ценовата регулация. В момента граждани на ЕС, които ползват роуминг в Източна Европа, плащат на някои оператори по над €2/минута за разговори и по €13 на мегабайт (или €13 000 на гигабайт!) за мобилни данни, като цените са още по-високи при роуминг в други страни по света.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X