Интернет

Димитровградска фирма разработи самообучаваща се ИС за е-магазини

Владимир Владков

Автоматична информационна система (АИС), която обслужва онлайн търговията в българския сайт marketzona.com, използва изкуствен интелект. „Това е самообучаваща се изкуствена неврона система, която може да предоставя информация на клиентите и продавачите за всичко свързано със сайта“, твърдят от регистрираната в Димитровград компания Маркетзона.

АИС може да говори със стотици посетители едновременно на различни езици, като разгражда изреченията и може самостоятелно да прави логически изводи. „Системата сама прави промени в базите данни, изготвя платежни и разпределя постъпилите средства от клиентите на участвалите в сделката доставчици и производители, изпраща им бюлетини, прави им намаления, генерира месечни и годишни отчети към всеки продавач в системата, изготвя и справки“, обясняват от Маркетзона.

АИС има достъп до всички бази данни на сайта, които управлява , както и до всички публични ресурси в интернет. „В момента системата се обучава. Когато има затруднения и не може да се справи сама, прехвърля задачата към оператор човек, но се учи бързо и тенденцията е един ден, когато натрупа необходимите знания в невронната си мрежа, да поеме всичките функции на операторите“, добавят разработчиците.

В момента онлайн платформата и всички дейности, свързани с нея, се управлява само от двама човека и АИС. "АИС не е обикновен чат-бот. Тя разгражда изреченията, осмисля думите в тях и прави логически заключения", коментират от компанията.

Системата може да намери приложение в широк кръг от дейности, например навсякъде, където в момента се използват оператори, секретарки, администрация в държавния и частния сектор, както и в онлайн платформи, магазини и портали, които се обслужват в момента от живи оператори“, добавят от Маркетзона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X