Интернет

ЕК отдели 120 млн. евро за безплатни WiFi зони в цяла Европа

Владимир Владков

Фондът, който ще предоставя високоскоростна свързаност а повече от 6000 общини, включително много райони с недобре развита телекомуникационна инфраструктура, бе подкрепен в петък от Съвета на телеком министрите на страните от ЕС.

Инициативата WiFi4EU, обявена от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер в неговата реч през септември, бе представена от Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, ИТ и съобщенията на конференцията на БАККО 2016. Тази инициатива цели да стимулира месните власти в предоставянето на висококачествена WiFi достъп в основни общински места като паркове, площади, публични сгради и библиотеки.

Успешните кандидати ще получат дарения за инсталиране на инфраструктура, предоставяща минимална скорост 30 Mbps на места, на които се събират хора, страдащи от липса на интернет достъп заради финансови или технически причини.

Финансирането ще бъде давано на страни от целия континент, но за всеки проект участва самостоятелно за подпомагане

По време на дебата Питър Пелегрини, словашкият зам.-министър на инвестициите и информационното общество, каза, че решението ще донесе директни ползи на хората и ще покаже, че Европа работи за тях.

Коментирайки решението на Съвета да подкрепи плановете, еврокомисарят Гюнтер Йотингер, заяви, че свързаността е ключова предпоставка за цифровото бъдеще на Европа. Време е да гарантираме на всички европейци, независимо дали живеят в градовете или селските райони, че могат да получат достъп до качествена интернет връзка. „Щастливи сме, че страните членки подкрепиха толкова бързо WiFi4EU – това показва важното реално значение на инициативата“, каза Йотингер.

Когато подробностите за тази инициатива бъдат одобрени и от Европейския парламент и получат ратификация от страните членки, общините ще имат 2 г. да кандидатстват за дял от този фонд на стойност 120 млн. евро. Според Еврокомисията първият кръг за проектни предложения ще бъде отворен през първата половина на 2017 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X