Интернет

Без роуминг такси в ЕС от догодина (ако не сте твърде дълго навън)

Владимир Владков

От следващия юни мобилните абонати в ЕС вече няма да плащат роуминг такси – поне, ако не са роуминг твърде дълго време.

Европейската комисия обяви с гръмки фрази миналата година, че ще премахне изцяло надбавките за използване на мобилни мрежи извън родната страна на абоната, като тези правила влизат в сила от юни 2017 г. Това е поредната стъпка за сваляне цената за роуминг услуги в Европа, предприета през последните години.

Този ход предизвика протести от мрежовите оператори в страните с ниски цени, които са притеснени от възможността за арбитраж. Те са загрижени, че хората ще се възползват от разликите в цените, като изберат по-евтини абонаменти в други страни, превръщайки се в постоянни роуминг клиенти. Резултатът би бил сваляне на разходите в някои страни от ЕС, но и увеличаване в други.

Сега ЕК разкри своя план да блокира подобен арбитраж, създавайки правила за „честна употреба“ на роуминга.

Проекто регулацията ще изисква от мрежовите оператори в ЕС да разрешават на своите потребители да ползват роуминг услуги поне по 90 дни на година, но потребителите, от своя страна, трябва да се свържат със своята „домашна“ мрежа на всеки 30 дни, за да избегнат допълнителни такси.

Тези правила ще покриват нуждите на почти всички роуминг клиенти, твърдят от Еврокомисията.

Операторите ще имат право да налагат ограничения над количеството разговори и мобилни данни по време на тези роуминг „пътувания“, но тези ограничения не могат да са твърде строги. „Потребителят не би трябвало да успява да „изконсумира“ услуги, равнозначни на средното потребление на клиенти в страната домакин, които са избрали въпросния тарифен план“, пише в проекта.

Ще има въведени изключения за хора, които живеят от едната страна на граница, а работят от другата. Колкото и дни потребителят да се свързва с домашната си и с чуждата мрежа, те няма да се отчитат и да попадат в рамките на 90-дневното ограничение за роуминг.

За да попречат на фирми да купуват предплатени SIM карти от страни с евтини тарифи и да ги препродават в страни с по-скъпи планове, операторите ще имат право да изискват определен обем платени услуги, използвани в тяхната мрежа, преди SIM картата да може да се ползва и в роуминг.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X