Интернет

Facebook стартира OpenCellular, отворена мобилна мрежова платформа

Владимир Владков

Най-голямата социална мрежа в света обяви, че ще стартира OpenCellular, мобилна инфраструктурна платформа, проектирана да премахне бариерите за навлизане на бъдещи доставчици на интернет услуги в развиващите се страни.

OpenCellular на практика представлява настройваемо базово шаси за безжична точка за достъп, което може да се свързва с устройства, ползвайки 2G, LTE или Wi-Fi. Facebook каза, че фокусът по време на проектирането е бил върху модулността на дизайна и възможно най-ниската му цена, както и върху лесното инсталиране.

„Проектирахме иновативно решение за монтаж, което може да издържи на силни ветрове, екстремни температури и суров климат, с какъвто се сблъскват различни типове общности по света, каза инж. Кашиф Али от Facebook. - Устройството може да бъде инсталирано от един човек и на различни височини – от мачта на няколко метра от земята до висока кула или дърво.“

Системата може да се обслужва както клетъчни продукти с отворен код, така и комерсиални, като работи или като обикновена точка за достъп, или като цялостна „мрежа в кутия“, като се захранва от PoE, слънчева енергия, постоянно напрежение, от вътрешни или външни батерии. Facebook каза, че и хардуерът, и софтуерът, работещ върху OpenCellular, ще бъдат с отворен код, но точна дата за пускане на кода не бе съобщена.

Проектът на Facebook е поредна стъпка за предоставяне на интернет свързаност на необслужваните райони, заедно с големия дрон Aquila и поредица от слухове за нейни бъдещи планове, включително за мрежови безпилотни летателни апарати, суперефективни безжични антенни блокове, както и за противоречивата услуга Free Basics. (Free Basics би трябвало да предложи интернет услуги на жителите в отдалечените райони на Индия, но услугата би била ограничена само до достъп до Facebook и малък брой други уеб сайтове, избрани от социалната мрежа. Критиците й твърдят, че тя нарушава принципите на мрежовата неутралност и бе забранена от Индия в началото на тази година.)

Въпреки това вицепрезидентът на Forrester Research и главен анализатор в компанията Джефри Хамънд каза, че OpenCellular изглежда ще бъде „наземния край“ на плановете на Facebook за разширяване на интернет достъпа по целия свят. Критично важно за успеха ще бъде отворения характер на проекта, което означава, че OpenCellular трябва да е лесно съвместима с други крайни точки.

„Очаквам, че ще има начин да се качва съдържание от Open Cellular клетка към дрон, вместо да се създават мобилни устройства, които да я ползват директно, каза Хамънд. - По този начин масови джаджи като евтини Android телефони ще могат лесно да бъдат добавени към инфраструктурата, която Facebook изгражда.“

Този проект за предоставяне на интернет достъп към необслужвани райони не е изцяло алтруистично поведение. Повече интернет потребители означава повече потребители на услугите на Facebook, а това означава повече хора, гледащи рекламите й, което е основа за финансовата сила на социалната мрежа, обяснява Хамънд.

„Тези устройства OpenCellular са самобръсначката, а рекламите на FB са самите ножчета, каза Хамънд. - Сигурен съм, че тази инициатива отнема много време на голям екип от разработчици и хардуерни специалисти, но цената е относително ниска в сравнение с рекламните приходи, които още няколкостотин милиона (или дори милиард) нови потребители ще има донесат.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X