Интернет

Теленор развива своя система за ранно предупреждение

Владимир Владков

Техническо решение за ранно предупреждение, което ще позволи на службите на Министерството на вътрешните работи своевременно да известяват населението за природни бедствия и аварии, ще разработи телеком операторът Теленор. Решението, което се проектира съвместно с експертите на МВР, ще позволи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да изпраща съобщения на абонатите на Теленор в засегнатите райони с предупреждения и друга полезна информация, например известия за очаквани бедствия, необходимост от евакуация, инструкции за действие в дадена ситуация, начини за връзка с кризисни центрове и щабове и др. (вж. примерно съобщение по-долу).

Техническото решение трябва да е готово до 2 месеца. Именно тогава Теленор и МВР ще го представят официално. Услугата за ранно предупреждение ще е безплатна за потребителите и ще е налична за всички мобилни устройства, които поддържат функционалността cell broadcast без допълнителни настройки. Съобщенията, изпращани чрез разработваното решение, ще бъдат изписвани на кирилица. Теленор ще предостави допълнителна информация и помощ за ползването на услугата, когато тя бъде окончателно въведена в експлоатация, добавят от компанията.


Теленор развива своя система за ранно предупреждение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Споразумението за създаването на техническото решение бе подписано oт вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан. Снимка: Теленор

„През последните 2 години инвестирахме в пълното обновление на мобилната мрежа на Теленор и в момента разполагаме с една от най- модерните мобилни мрежи в страната, подготвена и за работа в извънредни ситуации. Това бе доказано многократно от миналата година досега, например по време на тежките снеговалежи през март 2015 г., когато за жителите на много населени места в Южна България мрежата на Теленор бе единствената връзка със света. Работим по решение, което ще позволи на партньорите ни от МВР да предоставят на гражданите, потребители на мобилни услуги, жизненоважна информация навреме и по най-удобния за тях начин“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор Стайн-Ерик Велан.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X