Интернет

Мтел постигна в реалната си LTE мрежа скорости над 170 Mbps

Владимир Владков

След като демонстрира за първи път работеща LTE базова станция през септември 2011 г., днес, 25 април 2016 г., Мтел пусна търговски LTE базирани услуги, предоставящи мобилен пренос към клиента до 83 Mbps. Тази скорост обаче е максимална и много зависи от броя на клиентите в обхвата на базовата станция, разстоянието до нея, както и наличния спектрален ресурс, заяви главният директор „Технологии“ в Мтел Деян Кастелиц. С допълнителния честотен спектър, който КРС ще предостави на всички оператори в обхвата около 1800 MHz (това се очаква да стане в следващите 1-2 седмици), компанията планира да вдигне максимално достижимата скорост към клиента до 130 Mbps.

Кастелиц обаче направи нещо повече от обявяване на работеща 4G мрежа. Той демонстрира мобилна скорост над 170 Mbps при работа в действащата LTE мрежа на компанията. Експериментът се базира на технологията за обединяване на носещите честоти (carrier aggregation), като се използват честотни канали от два обхвата – два блока (общо 10 MHz канал) в диапазона 1800 MHz и още 3 блока (общо 15 MHz канал) в по-високия спектър около 2100 MHz. За демонстрацията бе използван и стандартен смартфон на Samsung, който поддържа технологията 4х4 MIMO. “Мтел винаги е залагала на иновациите, затова днес ви показваме близкото бъдеще, или т.нар. 4,5G поколение, което е крачка напред към бъдещите 5G мрежи“, заяви Кастелиц.

Компанията предоставя 3G услуги в обхватите 900 и 2100 MHz, а GSM базираните 2G услуги се предлагат в обхватите 900 и 1800 MHz. На практика наличният честотен ресурс в обхвата 1,8 GHz се използва в страната предимно за новите LTE услуги, а в София (вероятно и в другите големи градове) част от него е заделен за 2G услугите, тъй като все още много абонати на компанията ползват телефона само като „слушалка“, т.е. само за мобилни разговори. След предоставяне на допълнителния честотен ресурс от КРС Мтел ще разполага с достатъчно честотен капацитет да предоставя по-висока скорост на 4G абонатите. Кастелиц обяви, че над 25% от 4G клетките на Мтел в страната поддържат технологията 4х4 MIMO, но е въпрос на време потребителите да се снабдят с по-модерни смартфони, таблети и мобилни рутери, които също да я поддържат. В момента 4G мрежата на Мтел покрива 75% от населението на България, включително софийското метро и всички големи туристически курорти у нас.

Инвестициите в мобилната и фиксирана инфраструктура

на телекома за 2016 г. ще надхвърлят 200 млн. лева, като изграждането на 4G мрежата е основна част от тях, каза Кастелиц. До края на годината се планира това покритие да достигне 80% от населението, а с адекватни честотни ресурси част от клетките ще могат да предоставят и до 260 Mbps към клиента (стига абонатното устройство също да поддържа съответните технологии за агрегиране на носещи честоти). „Освен това работим с регулаторни органи в няколко страни, така че нашите клиенти да ползва 4G роуминг с 15 оператора на TAG в Европа“, заяви Кастелиц.

Компанията работи усилено и върху интеграцията с кабелния оператор blizoo, придобит през лятото на 2015 г. По данни на КРС, след придобиването на blizoo Мтел е най-голямата компания за фиксиран интернет в България с над 583 000 фиксирани абоната, 418 000 от които са потребители на интернет услуги, а 549 000 за ТВ абонати, като по този начин Мтел става вторият по големина доставчик на ТВ услуги у нас. Фиксираната мрежа на Мтел и blizoo покрива над 1,55 милиона домакинства у нас, добави главният технологичен директор на компанията.

Все още липсват съвместни оферти на Мтел и blizoo, но екипите за инсталиране и поддръжка на услугите на двете компании вече са обединени. Досега инсталационните услуги са били аутсорснати на външни фирми, но сега дейностите са „прибрани“ обратно в телекома, като 90% от инсталациите се извършват в рамките на 24 часа от заявката, каза още Кастелиц. „Това е стартов KPI параметър, който ще се стремим да подобрим, включително при нашите бизнес клиенти“, допълни той.

Мтел планира усъвършенстване на новата си ТВ платформа Mtel Now,

пусната преди няколко месеца. „blizoo имаше подобно уеб приложение, а Мтел пусна още през 2013 г. първото в България мултиекранно приложение. Платформата Mtel Now е rазработена от вътрешни специалисти и с един потребителски акаунт дава достъп до 40 от най-популярните ТВ канали и запис на до 10 часа съдържание, което може да се гледа на до 5 устройства. „Това приложение се ползва във от всички оператори от групата на TAG в Европа“, допълни Кастелиц.

Планове за 2016 г. във фиксираната област включват сгъстяване на GPON мрежата в София и другите големи градове, а не разширяването й в други райони. „С придобиването на blizoo коефициентът наш абонат към налично покритие на мрежата скочи от 15% на повече от 36%. С усилията на всички служители, стари и нови, ще постигнем още повеч, обеща Кастелиц. - Във фиксираната мрежа ще продължи внедряването на устойчиви на бъдещето технологии като DOCSIS и GPON. При мобилната 3G мрежа също предстои уплътняване, покриване на новите части от софийското метро, на новите магистрали и новите офис сгради.

Колкото до 4G услугите,

търговският отдел на Мтел все още разработва нови продукти за качествени 4G изживявания, като предвижда допълнителни пакети за всички настоящи клиенти и специални оферти за допълнителен интернет трафик за новите клиенти, както и летни 4G предплатени пакети за туристи. Вероятно новите пакети ще се готови до месец -два, тъй като промоционалното използване на 4G мрежата от настоящите абонати изтича на 31 юли. Трафикът през LTE няма да се заплаща допълнително, а по-високата скорост на преноса обещава да удължи живота на батерията на крайното устройство заради по-кратното време на активна експлоатация на мобилната връзка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X