Интернет

Viber криптира комуникацията на всички устройства

Владимир Владков

Viber обяви цялостно криптиране за всички устройства и платформи с Viber, включително за смартфони под Android и iPhone, за iPad и Android таблети, настолни компютри PC и Mac. През следващите седмици функцията за криптиране ще може да се използва от всички потребители, които имат най-новата версия на Viber. Тя включва засилена сигурност на всяко гласово или видеообаждане, съобщения, видео и снимки, като тя ще действа и при групови съобщения, и в индивидуалната комуникация.

В новата версия на Viber е налична и функцията „Скрити чатове“, която позволява на потребителите да скрият избрани разговори от основния екран, така че никой освен потребителят да не знае, че изобщо съществуват. Тези разговори могат да бъдат достъпни само с помощта на четирицифрен ПИН код, който предоставя допълнително ниво на секретност в личната комуникация на потребителите.

Всички форми на комуникация ще имат достъп до допълнителното ниво на сигурност чрез верифициране на акаунта си. Потребителите ще виждат катинар с различен цвят отдясно на екрана, който показва текущото ниво на сигурност:

  • Сив катинар: По време на цялостно криптирани разговор и обаждане потребителите ще виждат икона със сив катинар. Почукването на тази икона ще подсказва, че съобщениятаса криптирани.

  • Зелен катинар: Потребителите имат възможност ръчно да удостоверяват хората в указателя си, като ги изберат за „доверени“. Това означава, че от този момент нататък ще бъде следен за промени ключът на избрания човек от указателя, така че потребителите да са сигурни, че говорят с когото трябва във всеки момент. Почукването на зеления катинар ще изведе подсказка, уведомяваща потребителите, че съобщенията, изпращани от участниците, са криптирани, и че човекът, с който осъществяват контакт, е проверен.

  • Червен катинар: Ако има проблем с ключа за удостоверяване на доверен потребител, катинарът ще се стане червен, обясняват от Viber. Несъответствието може да означава, че някой потребител е сменил основния си телефон. То обаче може и да посочва за хакерско прихващане на комуникацията. За разрешаване на евентуалното състояние на несъответствие участникът трябва отново да бъде избран като „доверен“. Почукването на червената икона ще изведе подсказка, че Viber не може да провери този номер.

Функцията „Скрити чатове“ може да се ползва с въвеждане на четирицифрен ПИН код, а потребителите на iOS ще имат и възможност за използване на пръстов отпечатък. Потребителите ще бъдат уведомявани за съобщение в “Скрит чат”, без на екрана да се появява текстът му или от кого е то. Тази функция не е двупосочна, което означава, че ако единият потребител скрие разговора, нищо няма да се промени от страната на получателя.

Това нововъведение допълва функцията „Изтрий“ (“Delete”), която позволява на потребителите да изтриват съобщения на телефона на получателя, дори след като са ги изпратили, независимо дали отсрещната страна ги е видяла или не.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X