Интернет

Облачни системи за българските болници внедрява Телелинк

Владимир Владков

Подобряване на цялостната грижа за пациента, включително за по-бързо предоставяне на компетентна медицинска помощ, по-добра защита на личните данни на пациентите, както и по-добра информираност за здравословното състояние и следващите стъпки в лечението могат да осигурят съвременните ИКТ, каза Кирил Изов от Microsoft България по време на семинар, организиран съвместно с Телелинк.

ИКТ технологиите в здравеопазването трябва да осигурят на болничните заведения възможност да са винаги в крак с растящи бъдещи изисквания и очаквания на пациентите. „В една болница ИКТ инфраструктурата не е ключова дейност, тя трябва да се грижи предимно за лечението и именно тук облачните технологии дават директно предимство, обясни Изов. - Освен това нуждата от непрекъсната мащабируемост заради огромния обем от цифрова информация може да бъде осигурена само от облака“, допълни той.

Според различни изследвания, електронното здравеопазване е свързани преди всичко с облачни услуги (над 71% от болниците имат или планират да внедрят облачни решения), с Големите данни (очаква се 50-кратен скок на обема данни за периода 2012 до 2020 г.), както с мобилността. „Всеки лекар вече използва средно по 2,7 устройства, включително PC, таблет, смартфон и др., коментира Изов. - В същото време близо половината пациенти искат достъп до здравната си информация по нов начин, например чрез онлайн чат, SMS“, допълни той.

Цифровите решения покриват много широк спектър от дейности - от изследване на генома до предотвратяване на измами, от безопасно съхранение на медицински данни до изпитание на системи преди влизането им в експлоатация, от свързване на хора и сензори до анализ на медицински данни и вземане на решения за по-нататъшно лечение, обясни Изов от Microsoft България, допълвайки, че една от най-ярките тенденции, които засягат и медицината, е Интернет на нещата и хибридните решения, които Microsoft предоставя на болничните заведения чрез своите партньори.

Телелинк е именно такъв партньор,

който внедрява свои цялостни решения в здравеопазването, допълни Огнян Юскеселиев, мениджър технологично и бизнес развитие в Телелинк. „Многопрофилната болница за активно лечение в Холивуд стана известна в света с това, че бе подложена на кибер атака, която криптира цялата й информация. Болницата нямаше система за резервираност и трябваше да плати $17 000 откуп, за да възстанови системите си, но загубвайки голяма част от доверието на своите пациенти, каза Юскеселиев. - Чрез решенията на Microsoft такива инциденти могат да се предотвратят“, заяви той.


Облачни системи за българските болници внедрява Телелинк

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Едно от решенията е Azure Backup, като цялата информация може да бъде архивирана в облака Azure, като за Европа физическите ЦОД на Microsoft са в Ирландия и в Холандия. „Информацията, която е архивирана, е сигурна. Решението е сертифицирано по международните медицински стандарти“, заяви той.

Другото облачно решение Azure Disaster Recovery представлява резервен център за данни в облака. „На практика получавате огледална инфраструктура в Azure и си гарантирате бързо възстановяване на всички услуги. И при двете услуги болницата плаща само онова, което ползва, а не заключва пари в ИТ инфраструктура“, добави Юскеселив.

Образната диагностика е един от кандидатите за хибридно решение. Снимките са много големи по обем, пазят се дълги години, а това е проблем за ИТ архитектурата. Чрез облака тази информация се изнася в Azure. “Не се грижите дали ще ви свърши мястото, плащате само за консумираните ресурси, а и можете да предоставите на пациентите отдалечен достъп до техните снимки“, обясни мениджърът от Телелинк. За да си гарантира постоянен достъп до новите рентгенови снимки и ЯМР изследвания, болниците обикновено съхраняват най-новите снимки в локални сървъри (примерно изследвания от последните 1 до 3 месеца), а всички останали се архивират в облака.

Второто решение е Exchange Online - е-пощенски сървър, предоставящ възможност за споделена работа, споделени графици и календари, защитена и резервирана е-поща, достъпна от всяко място и по всяко време. „Това решение може да се ползва и за координация на операционните зали, графика на лекарите, които по всяко време могат да получат известие на своя смартфон за предстоящите задачи или промени в графика“, обясни Юскеселиев.

Другата технологична възможност за болниците е защитена комуникация в реално време чрез Skype for Business. ”Основни функции на приложението са чат съобщения в реално време, видео и гласови обаждания, конференции в реално време, достъпни по всяко време от всяко устройство“, добави мениджърът от Телелинк.

Още една технологична възможност, която все още не се полза активно у нас е социалната платформа Yammer, която предоставя защитена среда за споделяне и обмен на знания. „Новото поколение медицински специалисти са свикнали с Facebook, искат да са мобилни. В Yammer те могат да обсъждат темите, които ги вълнуват, но болницата ще контрол върху тази комуникация и няма да се притеснява от изтичане на чувствителна информация като пациентски данни и др., обяснява Юскеселиев. - Втората полза е, че в тази социална мрежа естествено се натрупват знания, на едно място се концентрират знания, обменяни между лекарите в дадено лечебно заведение. Това може да е насочено към стажанти и млади лекари.“


Облачни системи за българските болници внедрява Телелинк

© Владимир Владков, Computerworld.bg

33% от пациентите използват ежедневно таблети и смартфони за намиране на здравна информация и за запазване на час за преглед при специалисти, обясни Яна Шишманова, търговски представител на Sitefinity в Telerik. Българската компания, вече част от щатския разработчик Progress, е внедрила своя CMS продукт Sitefinity в редица глобални компании като Shell, NASA, WizzAir, IKEA, Toyota и др. Решението включва система за управление на съдържание (CMS) на сайтове, портали, онлайн магазини с автоматична поддръжка на различни мобилни устройства. Дава възможност за дигитален маркетинг и измерване на резултатите (анализ пътя на потребителите, управление на аудиторията, персонализация, оптимизация на клиентското изживяване), предоставя и възможност за разширения и интеграция (с Azure, интеграция със CRM и ERP продукти и др.), обясни Гриша Караниколов, технически консултант в Telerik, a Progress Company.


Облачни системи за българските болници внедрява Телелинк

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Постоянно доказваме и надграждаме опита си в предоставянето на иновативни технологични решения за здравните институции. Целта ни е да развиваме тази вертикала, предоставяйки иновативни решения, продукти и услуги, които предоставят реално измерима стойност за институциите, каза Мирослав Гечев, мениджър бизнес развитие за „Иновативно здравеопазване“ в Телелинк. - Продължаваме подкрепата си върху тази ключова индустрия, предоставяйки както свои собствени разработки – например система за позициониране в реално време (RTLS), така и разработки на наши партньори, като представената днес изключително иновативна медицинска маса за виртуални дисекции и образователния портал, които придават едно ново измерение на подготовката и обучението на студенти, медицински специалисти и млади лекари“.

Масата за виртуална дисекция на Sectra заедно с образователния портал на Sectra може да се използва не само за обучение на студентите, а и за дисекция, за предоперативна подготовка и за планиране на операцията. Порталът обхваща и частен, и публичен облак. В публичния образователен портал всички болници, закупили лиценз за Spectra, споделят свои случаи, като е изтрита всякаква пациентка информация. „Лицето на пациента е пикселизирано, знаят се само годините му и от коя държава. В частния облак стои частния архив със случаи само за дадена болница, като се вижда историята на заболяването, направените операции, манипулации и др.“, обясни Мирослав Гечев. Цената на масата е $120 000 заедно с лиценз за едногодишно ползване на публичния облак. Годишната такса за ползване на обществено събраните клинични случаи от всички болници в света, разполагащи с маса Spectra и лиценз за облака, е $10 000.

Демонстрация на работата на медицинската маса на Sectra

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X