Интернет

Бъдещите LTE мрежи могат да превърнат офиса ви в магазин

Владимир Владков

Вашата следваща корпоративна безжична мрежа може да ползва LTE, ако Qualcomm и някои други мощни партньори успеят да развият клетъчната технология така, че да не отговаря само на нуждите на традиционните мобилни оператори.

Големи играчи като Intel и Ericsson ще помогнат за създаването на LTE вариант, подходящ за предприятията.

В края на 2015 г. Intel, Ericsson и Nokia се присъединиха към Qualcomm и създадоха MulteFire Alliance, индустриална група за разработка и рекламиране на LTE, която да работи в нелицензирани честоти, използвани от компаниите за Wi-Fi.

LTE мрежи в целите предприятия може би скоро няма да има. Но там, където мащабна индустрия създава продукти, отговарящи на изискванията за безжично вътрешно покритие, има и малки базови станции, които първоначално бяха проектирани за операторите. Но в случаите, в които бизнесът се нуждае от по-добро клетъчно покритие или локалните мрежи трябва да са по-скоро частни LAN мрежи, нелицензираната LTE технология може да играе по-сериозна роля.

Днешните LTE мрежи използват лицензионен спектър, правата върху който са изключителна право на отделни оператори, обикновено мобилни. Именно затова придобиването на лицензионен спектър е трудно и обикновено скъпо начинание. Qualcomm и други компании предлагат нови подходи за ползване на LTE в нелицензионни честоти като лентата около 5GHz, използвана за Wi-Fi. Въпреки че повечето дейности в областта на нелицензионната LTE технология са съсредоточени върху системи за оператори, които да я ползват в комбинация с лицензни мрежи, Qualcomm я рекламира и за ползвани без никаква лицензна мрежа.

MulteFire, базирана на технология на Qualcomm, би дала възможност на малки и големи фирми да разгърната малки LTE клетки в своите обекти. LTE използва честотния ресурс по-ефективно от Wi-Fi и може да осигури предимството на цяла вселена от функции, изградени за LTE, като прехвърляне на сигнала между клетките, твърдят поддръжниците на технологията.

MulteFire може да се окаже още по-вълнуваща технология за мета като стадиони и търговски центрове, където собственикът на съоръжението или доставчик на услуги може да разгърне специална мрежа за бърз пренос на данни. Т.нар. „неутрална хост“ мрежа като тази би могла да е достъпна за абонати на различни оператори, без да навлиза в лицензните честоти на тези оператори или да има нужда от координация с наблизо разположените им клетки. Потребителите с телефони, оборудвани да поддържат MulteFire, могат да влязат в обекта и автоматично да започнат да използват мрежата.

Засега MulteFire е изправена пред същите предизвикателства, както и нелицезионната LTE за обикновените мобилни мрежи: опозиция от страна на производители и потребителски групи, които твърдят, че LTE не е готова да ползва същите канали като Wi-Fi без да навреди на производителността на Wi-Fi. Играчи и от двете страни се опитват да разработят начини двете мрежи да съществуват едновременно.

Групата MulteFire Alliance ще помогне за разработката на глобална техническа спецификация, ще създаде сертифициране на продукти и ще представи разнообразни начини за ползване на технологията, като ще гарантира, че MulteFire не интерферира с Wi-Fi. Една от стъпките в тази насока е включването на функцията „слушай преди да говориш“, която регулаторите изискват от нелицензионната LTE в редица области, включително Европа и Япония.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X