Интернет

Българин е подгласник в една от категориите на eSkills Awards 2015

Computer World

Подгласник в категорията Digital Entrepreneurship (дигитално предприемачество) на европейското състезание „eSkills Awards 2015“ е българинът Димитър Узунов, съобщи Весела Калъчева, изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии, координатор на проектите e-Skills for Jobs 2015-2016 и Watify за България, и носител на наградата на Digital Europe за най-успешно проведена кампания e-Skills for Jobs 2012.

Узунов спечели престижното отличие при ожесточена конкуренция на кандидатури от целия ЕС с проекта си за приложение-игра за Android-базирани смартфони, целящо социализиране чрез гейминг. Наградите бяха връчени на официална церемония вчера (14 декември) в Люксембург.

Узунов разказва за себе си, че е българин, който в момента учи за магистърска степен в Дания. "Създадох Phoenix Wars с намерението да разбия мита за това, че на геймърите им липсва социално взаимодействие на живо. Приложението може да бъде играно индивидуално, но героят, който всеки потребител изгражда, се издига на следващо ниво много по-лесно, ако се добадят нови потребители-приятели, което може да се случи единствено чрез среща лице-в-лице. Това ограничение произтича от факта, че съм направил така, че изпращането на герои  се извършва посредством NFC технологията, което изисква смартфоните да имат физически контакт, за да изпращат данни едни на други. NFC е функция, която в момента се използва основно при банкиране, но вярвам, че тя може да бъде приложена в гейминга, както и за да насърчи човешкото взаимодействие", казва българинът.

Конкурсът „eSkills Awards 2015“ е част от инициативата „eSkills for Jobs 2015-2016“, която се провежда едновременно в повече от 20 европейски държави и има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), необходими за намирането на работа. Кампанията е под егидата на Grand Coalition for Digital Jobs на Европейската комисия - европейско партньорство с множество заинтересовани страни, адресирано до европейските граждани, които да се възползват от потенциала на ИКТ за създаване на заетост.

БАИТ е изпълнител на проекта „eSkills for Jobs“ в България и през 2015-2016 г., като отново ще си сътрудничи с коалицията Digital Europe и EuropeanSchool.net. Подробности за кампанията, която в България се реализира от БАИТ, може да бъде открита на интернет страницата на проекта за страната - http://idg.bg/eskills2015-2016/. Освен информация за всички инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ, както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.

Към момента у нас „eSkills for Jobs 2015-2016“ обединява над 30 ангажирани организации (stakeholders), сред които Президентството, МОН, София Тех Парк, Представителството на EK в България, ICT Media, както и компании, които отделят ресурс за безплатни обучения и квалификации на младежи като Мусала Софт, Империя онлайн, SAP Labs България и др.

Сред посланиците на е-умения са заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, заместник министърът на образованието Николай Денков, Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации на Президента на Република България, евродепутатът Ева Паунова, и Елена Маринова, президент на Мусала Софт и председател на Комисията по образование на БАИТ.

Български проект не за първи път бива отличен в европейския конкурс. Миналата година младият български предприемач Любомир Янчев, студент в специалност „Информационни технологии” в Нов български университет, беше обявен за победител в категорията „Young Digital Talent” в европейското състезание „eSkills Awards 2014” с проекта си „Компютърен анализ на изображения от имунохистохимия”.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X