Интернет

Теленор пуска LTE от 1 декември, до 15.12 ще има 57% покритие

Владимир Владков

От 1 декември Теленор България пуска в търговска експлоатация своята 4G LTE мобилна мрежа със скорост към клиента до 75 Mbps, като първоначално тя ще обхваща 35 населени места. До 15 декември 4G LTE покритие ще имат всички градове с население над 20 000 жители, както и основните ни зимни курорти. Това заяви на специална пресконференция каза Стайн-Ерик Велан, главен изпълнителен директор на мобилния оператор. На практика ще започнем да предоставяме 4G LTE услуги на 56,73% от населението на България още с пускането на LTE мрежата ни, което е почти рекорд в Европа, изтъкна Велан. По-добър „старт“ на LTE услуги има само в Дания, където отново Telenor е осигурила 4G покритие още в началото на 75% от датчаните, допълни Владимир Радойчич, СТО на Теленор България.

За да демонстрира качеството на своята LTE мрежа, oператорът дава възможност на всички свои потребители да използват без промяна 4G мрежата, независимо от вида и цената на тарифния план. За да се възползват от LTE мрежата обаче потребителите ще трябва да разполагат с устройство, поддържащо 4G (смартфон, таблет, бисквитка (мобилен рутер) или настолен WiFi маршрутизатор със слот за 4G SIM карта), както и с нова SIM карта, поддържаща 4G свързаност. „Потребителите ни могат да сменят сегашната си SIM карта с нова, поддържаща 4G”, обясни Ясен Гуев, директор "Корпоративни политика" в Теленор България. Всъщност през 4G връзката потребителите ще ползват само услуги за данни, а телефонията ще продължи да се осъществява през 2G/3G клетките, но това ще остава незабелязано от потребителя, твърди Радойчич. Клиентите на Теленор, които притежават от новите карти „3 в 1“ или са закупили или заменили своята карта през последните няколко години, вече ползват 4G карти, а който се съмнява, може да провери дали неговата SIM карта поддържа 4G като изпрати безплатен SMS до кратък номер 144, допълни Гуев.

Промоцията за ползването на LTE мрежата с досегашните тарифни планове важи до 31 януари 2016 г. След тази дата компанията вероятно ще предложи специални LTE тарифи, но засега се въздържа да коментира цени и конкретни дати.

LTE мрежата на Теленор

e задействана в честотния обхват от 1800 MHz, където компанията разполага с две ленти по 10 MHz, 5 от които е заделила за LTE. Инженерите на оператора са приложили т.нар. рефарминг, насочвайки част от 3G услугите към по-ниския диапазон около 900 MHz. За да разшири възможностите на мрежата да обслужва повече LTE абонати, компанията ще настоява КРС да разпредели свободния ресурс в обхвата около 1800 MHz, а това се очаква да се случи в началото на 2016 г.

“Как потребителите ще усетят промяната? На първо място тази мрежа ще предостави 75 Mbps скорост за сваляне на файлове и 25 Mbps за качване. Това ще осигури по-бърза работа на браузъра и мобилните приложения в смартфони, по-качествени поточни видео и аудио услуги и, в крайна сметка, по-добро цялостно изживяване на потребителя“, изтъкна Радойчич.


Теленор пуска LTE от 1 декември, до 15.12 ще има 57% покритие

© Владимир Владков, Computerworld.bg

На първи декември 35 населени места предимно в Южна и Централна България ще имат 4G покритие от Теленор, включително Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, Сливен, Кюстендил, Хасково, Смолян, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Банско, Сандански, Петрич, Карлово, Асеновград, Айтос, Чепеларе, Добринище, Дупница, Нова Загора, Димитровград, Велинград, Разлог, Аксаково, Самоков, както и в курортите Пампорово и Боровец.. Още 16 града в Северна България ще бъдат присъединени към 4G покритието от 15 декември, включително Велико Търново, Ботевград, Габрово, Севлиево, Плевен, Ловеч, Троян, Шумен, Търговище, Разград, Лом, Монтана, Видин, Враца, Горна Оряховица и Свищов. По този начин ще постигнем 56,73% покритие на населението и на всички градове с над 20 000 жители, обясни Радойчич.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X