Интернет

Google подобри гласовата си търсачка

Владимир Владков

Google каза,че е изградила по-добра невронна мрежа, чрез която гласовата й търсачка работи по-бързо и по-добре в среда с повече околни шумове.

„Щастливи сме да обяви, че нашите нови акустични модели вече се ползват за гласови търсения и команди в Google app (за Android и iOS), както и за диктуване на Android устройствата, написа екипът Speech Team на Google в блога си. - Освен че се нуждаят от по-малко изчислителни ресурси, новите модели са по-точни, по-устойчиви на шумове и реагират по-бързо на гласовите команди.“

През 2013 г. Google осигури на Google Search инструментите за гласово разпознаване, които работеха в Google Now.

Освен че може да търси информация в Интернет, Google Voice Search е способна да открива информация за потребителите в техните акаунти за Gmail, Google Calendar и социалната мрежа Google+.

На конференцията за разработчици Google I/O през 2013 г. Амит Сингхай, днес старши вицепрезидент на компанията, каза, че бъдещето на търсенето е гласово. Според Google бъдещите търсачки ще приличат повече на разговор с вашия компютър или друго устройство, което ще може да ви даде информация още преди да сте я поискали, добави той.

Google обяснява в блога си, че е обновила невронната мрежа, която се ползва за гласово търсене. Невронната мрежа е компютърна система, базирана на начина, по който работи човешкият мозък, като използва много паралелно работещи процесори.

Подобрената невронна мрежа е способна да възприема входящия звук на по-големи парчета в сравнение с конвенционалните модели, при това без да изпълнява толкова много изчисления.

„По този начин ние драстично намалихме изчисленията и направихме разпознаването много по-бързо, пишат още от екипа Speech Team. - Добавихме и изкуствен шум, както и реверберация (ехо) към данните за обучение, което направи разпознаването по-устойчиво към околния шум.“

Ако Google иска повече хора да ползват гласовото търсене, трябва да продължават да подобряват точността му, смята Патрик Муурхед, анализатор от Moor Insights & Strategy. „Много малко хора разчитат на гласовите продукти в смартфона, независимо какъв модел е, казва той. - Те ще разчитат на тях само когато точността достигне 99%. Представете си, че вашата клавиатура е точна само в 95% от времето, което означава, че на всеки 100 удара по клавишите 5 ще са сгрешени. Така че това е добро подобрение, но докато точността на потребителското изживяване не стане 99%, няма да има голяма разлика в нивото на проникване на гласовата технология“, допълва Муурхед.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X