Интернет

Зелена светлина за LTE стандарт за машините

Владимир Владков

Международната организация, която отговаря за LTE, ще стандартизира версия на технологията специално за Интернет на нещата, която ще се конкурира с други системи за свързване на нискоенергийни уреди като броячи за паркинг места и индустриални сензори.

На работна среща миналата седмица във Феникс членовете на групата 3GPP се споразумяха да дефинират стандарт за NB-IoT (NarrowBand IoT), който ще бъде базиран на доминиращата глобална клетъчна система, но ще бъде настроен за устройства, разчитащи на батерии и изпращащи малки обеми информация.

NB-IoT ще бъде една от няколкото технологии, проектирани за малки скорости и голям обхват, ключови критерии за IoT мрежите. Устройства като сензори и индустриално оборудване често са създадени да работят с години в изолация без посещения на техници. Почти 1,5 милиона устройства ще бъдат свързани през т.нар. мрежи LPWA (low-power wide-area) до 2020, по данни на Machina Research.

Някои големи производители вече планират нискоенергийни LTE продукти. По-рано този месец Intel, Ericsson и Nokia обявиха, че ще работят заедно за комерсиализиране на технологията Narrow-Band LTE. Intel каза, че предвижда търговски продукти още през следващата 2016 година.

На работната среща във Феникс 3GPP е проучвала и Narrow-Band LTE, и другото предложение, наречено Narrowband CIoT. В своя блог Дино Флоре, шеф на групата „Мрежа за радиодостъп“ към 3GPP, напиас, че участниците са стигнали до компромис между двете конкуриращи се предложения. Но крайното решение се очаква през декември.

NB-IoT ще предложи по-добро вътрешносградно покритие, по-малка латентност, по-ниска цена на устройствата и огромен брой свързани устройства. Доставчиците на услуги ще могат да разгърнат технологията в част от съществуващия си LTE спектър или на честоти, пренасочени от изключените GSM мрежи. Много оператори предлагат IoT услуги през GSM и искат да преобразуват тези канали към LTE, която е много по-ефикасна система, позволяваща разполагането на по-малки уреди навън.

И докато NB-IoT може да използва част от съществуващата LTE инфраструктура, то другите LPWA системи трябва да бъдат изградени от „нулата“. Sigfox създава мрежи във Франция, Испания и други страни от Европа, започва да прави мрежи и в САЩ. Ingenu, новото име на On-Ramp Wireless, обяви, че ще изгражда мрежа на цялата територия на САЩ през следващите 2 години.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X