Интернет

Uber ще събере таксиметрови заявки за $11 млрд. през 2015 г.

Владимир Владков

Uber е на път да постигне $10,8 млрд. от глобални таксиметрови заявки тази година, като очаква през 2016 г. този оборот да скочи до $26,1 милиарда.

Това пише в презентация, която Uber била раздала на потенциални инвеститори, с която се е сдобила агенция Reuters. Ползвайки тези числа, Reuters е изчислила, че приходите на Uber за 2015 ще са общо около $2 млрд.

Uber, която оперира в около 50 страни, включително в България, взима 20% от всяко пътуване, което е ангажирано през нейната мобилна система.

Освен това Uber смята да пусне акции на борсата в следващите 18 до 24 месеца, пак според презентацията. Спекулации по тази тема има отдавна, но компанията официално не е посочила дата за IPO.

На интервю през юли пред Bloomberg TV главният изпълнителен директор Травис Каланик посочи, че засега няма планове за излизане на борсата, тъй като Uber няма проблеми с привличането на частни инвеститори.

Презентацията, придобита от Reuters, няма дата, но включва данни от юни тази година. Въпреки че в презентацията не се посочва дали Uber е печеливша, тя показва скок на заявките за таксиметрови услуги през годините. Ангажираните през приложението пътувания са били за $2,91 млрд. през миналата година, а през 2013 г. са били за $687,8 милиона. Ако тези числа са верни, очакваните постъпления от заявки за 2015 г. ще са три пъти по-големи от тези през миналата година.

Но въпреки че заявките се увеличават, Uber губи доста пари, според последните статии в Bloomberg.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X