Интернет

Visa Европа пусна плащания през Apple Pay във Великобритания

Computer World

Притежателите на банкови карти Visa в Европа ще могат да извършват разплащания през услугата Apple Pay. Първите европейски раждани, които получават тази възможност са великобританците. Навлизането на Apple Pay на Стария континент е една от стъпките в мащабния преход от картови пластики към изцяло дигитални разплащания, смята Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Над 410 хил. терминала в 250 хил. локации на острова позволяват извършване на плащане през мобилно устройство на Apple (и по-конкретно: iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch, iPad Air 2 и iPad mini 3).

Използването на Apple Pay е максимално улеснено за потребителя. Той трябва да избере сметката, с която иска да осъществят своята покупка и просто да просто доближи своя iPhone до безконтактен терминал, като заедно с това задържи пръста си върху бутона на устройството Touch ID.

От Visa подчертават, че потребителите, които използват своите карти в рамките на Apple Pay, ще продължат да се възползват от предимства, които операторът осигурява, включително постоянна защита срещу неоторизирани покупки и възможности за разплащане на различни точки на продажба из целия континент.

Също така когато дебитна или кредитна Visa карта бъде добавена към Apple Pay, същинските данни на картата не се запазват никъде върху устройството или на сървърите на Apple Pay. Вместо това се използва услугата токенизация, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на трансакция, без да се разкриват действителните данни за сметката.

„Мобилните безконтактни разплащания са следващата голяма промяна, която предстои в Европа. Употребата на мобилни устройства расте с всеки изминал ден и несъмнено този тип разплащания бързо ще се превърне в предпочитан метод за осъществяване на ежедневни трансакции, включително и за българите”, допълва още Красимира Райчева

Малко по-рано през годината, проучване на Visa Europe в 6 европейски страни показа, че търсенето на решения за мобилни разплащания е сериозно, особено при потребителите, които използват iOS операционна система на своите мобилни устройства. Повече от половината (60%) казват, че биха предпочели този начин на разплащане, което е сигурен знак, че приемането на Apple Pay ще бъде експоненциално.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X