Интернет

42 Mbps поддържа новата мрежа на Теленор България

Владимир Владков

Владимир Владков

Новата мобилна мрежа на Теленор България осигурява до 42 Mbps в над 300 населени места у нас, покривайки 47% от територията на страната и 89% от населението на България. В останалата част от страната скоростта към клиента е до 21 Mbps, заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан. Вложените само през 2014 г. средства са около 160 млн. лв.

Проектът за тотална подмяна на радиомрежата (включително базовите станции), backhaul линиите, транспортната мрежа, както и основната опорна мрежа са завършили предсрочно само за 9 месеца. „Това се дължи на отличното планиране и превъзходната координация с партньорите ни от Huawei, проектът бе приключен по-рано от предвиденото без никакви сериозни неудобства за потребителите, заяви Владимир Радойчич, СТО на Теленор България. - Изпълнихме успешно изключително сложен проект, който може да се сравни с мозъчна операция на човек, управляващ автомобил с висока скорост. Не само че не катастрофира, но и в момента водачът има много повече възможности“, според цветущото сравнение на Радойчич.


42 Mbps поддържа новата мрежа на Теленор България

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Новата ни мрежа успешно премина важен тест по време на тежките снеговалежи през март, когато в много градове и села, най-вече в Южна България, мрежата на Теленор беше единствената връзка на хората и институциите с останалата част на страната. Това се дължи пак на доброто планиране, наличието на достатъчен енергиен резерв за захранване на базовите станции, включително дизел генератори, соларни панели и добри акумулатори. Не на последно нашите екипи по поддръжка на място също реагираха адекватно“,допълни той.

За да рекламира възможностите на новата си мрежа, Теленор предлага на абонатите си да изпробват възможностите за мобилен интернет, подарявайки им еднократен пакет от 500 MB на максимална скорост, валиден за период от 30 дни. Активирането на пакета става с безплатен SMS с текст START на кратък номер 500 или заявка през услугата MyMenu.


42 Mbps поддържа новата мрежа на Теленор България

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Готовност за LTE

В новата мрежа е разгърната технологията SingleRAN, подменени са всички базови станции, така че операторът може да стартира LTE услуги, ако получи нужния й честотен ресурс. “Очакваме Комисията за регулиране на съобщенията да завърши процеса по разпределение на допълнителния честотен спектър в обхвата 1800 MHz, за да можем да започнем да предлагаме и 4G услуги. Ако се окаже, че наличният ресурс е по-малък от заявения от операторите, очакваме регулаторът да обяви търг за свободните честоти, както изисква българското законодателство”, допълни Велан.


42 Mbps поддържа новата мрежа на Теленор България

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Скок на мобилния трафик

„151% скок на мобилния трафик от данни регистрирахме в периода март 2014 г. до май 2015 г. По-високите скорости, предоставяни от мрежата на Теленор, бяха усетени от нашите потребители и те все по-често ползват разнообразни мобилни приложения”, заяви директорът „Технологично планиране“ на Теленор Спас Велинов. Трафикът от Facebook например е скочил с 200% от май 2014 до май 2015 г., а видео трафикът (предимно от YouTube, но също от Vbox7 и други сайтове) е скочил 7 пъти. Ръст има и на трафика от браузване, от други Google услуги, както и от приложението Viber, каза Велинов. След подмяната мрежата в София осигурява със 125% по-висока скорост за сваляне и 101% по-голяма на качване на съдържание, а в Бургас скоростите от и към интернет са се подобрили съответно със 152% и с 239%, допълни Велинов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X