Интернет

ITU дефинира пътната карта за развитие на 5G

Владимир Владков

Международният телекомуникационен съюз ITU създаде пътна карта за развитие на мобилните мрежи от пето поколение (5G) и дефинира термината, който ще ползва - “IMT-2020”.

С приключването на работата по „Визията“ за 5G системи на работната среща ITU-R Working Party 5D в Сан Диего ITU вече определи всички цели, процеси и времеви график за развитие на мобилни 5G системи. Този процес се осъществява в сътрудничество с правителствата и глобалната мобилна индустрията, добавят от организацията, част от ООН.

На срещата в Сан Диего е постигнато съгласие, че работата ще се провежда под името IMT-2020, разширение на съществуващата фамилия от глобални стандарти на ITU за Международни мобилни телекомуникационни системи (досега включващи IMT-2000 и IMT-Advanced), които са база за всички днешни 3G и 4G мобилни системи.

Следващата крачка е да се създадат подробни технически изисквания за работа на радио системите, поддържащи 5G, като се вземат предвид нуждите на широко портфолио от бъдещи сценарии и начини на ползване. След това ще се специфират критерии за оценка, по които да се одобряват кандидатите за радиоинтерфейсни технологии, част от фамилията IMT-2020. Тези нови системи, които се очаква да са готови за търговска експлоатация през 2020 г., ще създадат нови парадигми за свързаност, поддържани от мобилните широколентови безжични системи, например ултра HD видео услуги, приложения в реално време с изключително малка латентност и и все по-разширяващият се обсег на т.нар. Интернет на нещата (IoT).

“В индустрията все по-често се говори за бъдещите стъпки в мобилната 5G технология, като вниманието е фокусирано върху осигуряването на свързаното общество във времевия хоризонт до 2020 г. и по-нататък, което събира хората с неща, данни, приложения, транспортни системи и градове в една смарт мрежова комуникационна среда“, заяви генералният секретар на ITU Хоулин Зао.

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X