Интернет

Абонаментите за LTE ще достигнат 1 млрд. през 2015 г.

Computer World

LTE абонаментите ще достигнат бройката от 1 млрд. през настоящата година, сочи проучване на ABI Research. До края на 2015 г. се очаква тя да достигне 1,37 млрд., след като през 2014-та плановете, включващи 4G свързаност бяха 650 млн.

Според анализатора ръстът се подпомага от увеличаващия се брой планове, мрежите с поддържка на стандарта, както и по-евтините LTE смартфони. Мрежите от 4-то поколение търпят бурен ръст в Северна Америка, Япония и Южна Корея, където те ще са на разположение на повечето клиенти, сключващи договори с оператори, посочват от Ericsson.

В страните, където възприемането на LTE е високо, телекомите търсят нови начини да осигурят необходимия капацитет на своите мрежи, под натиска на нарастващия трафик (най-вече видео), подпомаган от все по-широкото разпространение на смартфони с големи екрани.

Компаниите ще разчитат на малки клетки, за да поддържат скоростите на трансфер на места, където мрежите са по-натоварени. Например операторът Verizon Wireless си партнира с Ericsson за разполагане на на “точкови” предаватели, за които са заделени почти 500 млн. долара, допълват от ABI. Както подсказва името им, малките предаватели (пико клетки, микро клетки...) представляват миниатюрни версии на стандартните базови станции и служат за покриване на ограничено пространство.

Концепцията не е нова и вече е прилагана при подобряване на мрежите от предишни поколения, но при LTE мрежите операторите срещат трудности при избора на подходящи места за монтаж и интегрирането на малките станции в мрежите си. Ericsson далеч не е едиствената компания, която предлага подобни продукти. Преди дни Alcatel-Lucent обяви, че разширява своята програма (Site Certification Program) предлагаща помощ на операторите при определяне на локациите на микро клетките.


Абонаментите за LTE ще достигнат 1 млрд. през 2015 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Популярността на LTE ще продължи да нараства през следващите 5 г. със средно 20 на сто, като до 2020-та общия брой абонаменти ще надмине 3,5 млрд., предвиждат от ABI. От Ericsson са малко по-оптимистични в прогнозите си и споделят очаквания за 3,7 млрд. абонаменти.

Очаква се до 2020 г. LTE да доминира при новите абонаменти в САЩ и Западна Европа. Все пак обаче след 5 г. потребителите на 3G услуги все още ще продължават да бъдат повече – 3,8 млрд., сочат още данните на Ericsson. 2020 г. ще е интересна  и поради друга причина – тогава се очаква стартирането на първите 5G мрежи в държави като Япония и Южна Корея.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X