Интернет

Ботовете в мрежата вече са повече от хората

Computer World

59% от посетителите на уеб сайтове през тази година не са хора, а ботове. Това сочат данните на Distil Networks. През миналата година техният брой е бил около 45% от общите посещения. Ръстът в активността на ботовете се свързва с по-интензивното индексиране от страна на търсачката Bing на Microsoft, посочват анализаторите. Също така в мрежата се появяват и нови подобни услуги.

36% от посещенията са от “добри ботове”, както ги наричат от Distil Networks, т.е. такива, които съблюдават правилата, дадени им от администраторите на сайтовете във файловете robots.txt и им носят полза. 23% са “лоши ботове”, по-голямата част от които събират данни - най-вече информация, като например цени на продукти, от която се интересуват конкурентни фирми.

Налице са и  ботове, търсещи уязвими места в интернет страниците, както и такива, занимаващи се с мошеничество и изпращане на реклама. Последните се опитват да публикуват спам или да разберат пароли за достъп.

Най-популярната платформа за създателите на автоматизирани системи е облачната среда на Amazon. 78% от трафика на платформата се генерира именно от ботове, като от компанията създават и свои собствени. Те от своя страна генерират 70 на сто от трафика идващ от адресите на Amazon.com.

От Distil Networks отбелязват и ръст при “лошите ботове”, действащи от мобилни устройства – от 1% през 2013 г. до 6% сега.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X