Интернет

Watify помага на дигиталните предприемачи да реализират идеи

Computer World

Весела Калъчева e изпълнителен директор на БАИТ, координатор на проектите Watify и e-Skills for Jobs 2015-2016 за България, носител на наградата на Digital Europe за най-успешно проведена кампания e-Skills for Jobs 2012 сред общо 23 европейски държави, участвали в проекта.

Г-жо Калъчева, бихте ли разказали какво представлява европейският проект Watify, чийто изпълнител за България е БАИТ, и каква е ролята на асоциацията по реализацията му в страната?

Watify е европейски проект за насърчаване на дигиталното предприемачество и създаването на е-менторинг екосистема. Реализира се едновременно в 15 страни членки на ЕС, като БАИТ е координатор за България. Целта на проекта е да окуражи младите предприемачи да реализират своите идеи като им се предоставя информация и достъп до менторски програми и финансиращи организации. Фокусът е върху стартиращи компании като ги насърчаваме да използват възможностите на информационните технологии. ЕС върви към своя един цифров пазар, което изисква всяка страна членка да създаде своя, включващ елементи като електронна свързаност на бизнеса и гражданите във всяка точка на страната, електронни услуги за бизнеса и гражданите, дигитална трансформация на икономиката, дигитално предприемачество, образование - съобразено с новите умения, необходими за дигиталния пазар, иновации и защита на информацията. Искаме да покажем на стартиращите дигитални предприемачи, че могат да преодолеят съмнения си и да реализират своите идеи, подпомогнати от български и чуждестранни ментори и екселератори.

В какъв период ще се реализира проектът в България и какви инициативи ще включва?

Проектът Watify започна през 2014 г. и ще приключи до края на 2015 г. През този период реализирахме 8 семинара в София и страната - градове като Сандански, Враца, Стара Загора, Благоевград и др. Те бяха предназначени за млади хора, които искат да започнат свой бизнес, но нямат опит в информационните технологии и първоначален капитал. Запознахме ги с различни менторски програми и рискови фондове, насочени към стартиращи компании. Също ги запознаехме с два проекта на БАИТ, които могат да им помогнат. Единият е офисът ни за технологичен трансфер, който представлява електронна платформа. В нея безплатно могат да са регистрират компании, хора с идеи и ментори, търсещи или предлагащи партньорства. Машината обхожда автоматично всички регистрирали се и в зависимост от съвпаденията на търсене и предлагане, свързва съответните потребители на платформата. Те получават мейл за съвпадение и при взаимен интерес могат да пристъпят към директно договаряне.

Вторият наш проект са Наградите на БАИТ, които тази година имаха своето 4 издание и за трета поредна година се проведоха под патронажа на президента Росен Пленелиев. Той по традиция връчва специалната награда. Голяма част от категориите са за насърчаване на дигиталното предприемачество. Благодарение на наградите вече имаме група от около 50 стартиращи компании, с които започнахме да работим целенасочено. Както знаете, тази година БАИТ ще отбележи 20 г. от създаването си. Имаме компании-членове, които работят успешно на пазара повече от 20 г. Те са зрели и опитни и се явяват естествена менторска среда за младите дигитални предприемачи. Тук ролята на асоциацията е да бъде мост между стартиращите и опитните компании. В същото време популяризираме успешните стартапи у нас и на Европейско ниво и им даваме достът до формиращата се европейска е-менторинг екосистема. Като резултат от нашата работа напр. младият дигитален предприемач Любомир Янчев спечели, със свой проект, европейската награда Young Digital Talent и получи достъп до Годишното събитие на висшия мениджърски състав на Сиско Европа, което се проведе в началото на годината в Милано.

Какви други инициативи изпълнява БАИТ в областта на електронните умения и цифровото предприемачество?

Кръглата маса „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество”, която БАИТ организира на 20 април 2015 г. в София, съвместно с евродепутата Ева Паунова, е заключителното ни събитие по проекта Watify. То ще бъде със специалното участие на Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по цифровия единен пазар. Той ще говори по темата „Доверие, услуги, прозрачност – е-правителството като ключов елемент на европейския единен цифров пазар”. Събитието ще проведе в зала Средец на “София хотел Балкан”. Използвам възможността да поканя вашите читатели и екип да се включат в конференцията.

Предстои да стартираме у нас кампанията e-Skills for Jobs 2015. Проектът „e-Skills for Jobs 2014" приключи в края на м. декември 2014 г. и протече много успешно у нас с активното участие на 21 стейкхолдъри, което регулярно беше отразявано на платформата на проекта http://idg.bg/eskills2014 .

Европейската комисия реши да продължи проекта през 2015 и 2016 г. поради две причини – продължаващия хроничен недостиг на ИКТ кадри в ЕС, съпътстван, в същото време от висока безработица сред младите хора до 25 годишна възраст. Проектът отново ще се реализира от коалицията Digital Europe и EuropeanSchool.net, а изпълнител за България ще бъде БАИТ. Предвиждаме през следващите две години да организираме две състезания, една студентска борса, конференция по проблемите на образованието и работодателска конференция. Отриващото събитие у нас ще бъде на 28.04.2015 г.

Въпросите зададе Констанца Григорова





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X