Интернет

Южна Корея отхвърли предложение на Uber да регистрира шофьори

Владимир Владков

Южна Корея отхвърли предложението на Uber за нова регистрационна система, постановявайки, че тя е влиза в конфликт с държавната политика.

Този ход на властите отразява твърдата позиция на правителството по отношение на онлайн услугата за викане на такси.

Сеул вече се опитва да улесни пренатоварения таксиметров пазар и възприема нова регистрационна система, която ще ожесточи конкуренцията и заплашва оцеляването на повечето съществуващи таксиметрови шофьори, пише в изявление на южнокорейското Министерство на инфраструктурата и транспорта.

Министерството добавя, че услуги като Uber Black и Uber X са „изцяло незаконни“, а Uber пренебрегва местните закони, продължавайки да предлага своите услуги, тъй като нейните шофьори ползват собствените си коли или наети превозни средства.

„Министерството съвместно с градската управа на Сеул ще продължи строго да регулира Uber и ще заведе дело срещу всякакви незаконни дейности“, пише в изявлението. Правителството работи върху законопроект, който да забрани онлайн услугите за превоз от типа на Uber.

Uber Korea не коментира правителственото решение.

Срещайки все по-силна съпротива от властите в Корея и още няколко държави, компанията направи предложения да работи съвместно с регулаторите.

В сряда Дейвид Плуфе, старши вицепрезидент на Uber, коментира на пресконференция, че новата технология трябва да бъде регулиране, а не забранявана. Той предложи система, която да изисква от шофьорите на Uber да се регистрират и да получат легални търговски лицензи, които биха гарантирали изпълнение на минималните изисквания за опит, за чисто съдебно минало и за сключена застраховка. Подобни системи вече са реализирани в градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон, добавят от компанията.

През декември Южна Корея повдигна обвинение срещу шефа на Uber Травис Каланик за пренебрегване на местните транспортни закони. Ако обвиненията бъдат доказани в съда, той е заплашен от 2-годишен затвор, въпреки че никога не е задържан от властите. Освен това градската управа на Сеул предложи награда от 1 милиона вона ($918) на онези, които докладват за незаконни действия на Uber.

Въпреки тези противоречия с различни власти Uber успя да увеличи с $1,4 милиарда пазарната си стойност до около $40 млрд. Глобалната компания за превози представи миналия месец и услугата Uber Taxi, работейки съвместно със съществуваща таксиметрова компания във втория най-голям южнокорейски град Инчхън.

IDG News Service, Сеул

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X