Интернет

Mozilla планира Firefox OS за носима електроника

Владимир Владков

Mozilla планира версия на Firefox OS за носима електроника, а един от топ приоритетите е да премахне бариерите между смарт часовници, смарт очила и други уреди, прикрепвани към тялото, базирани на операционните системи на Apple и Google.

Firefox OS вече се ползва в евтини смартфони и ще бъде инсталирана в 4K телевизори на Panasonic, които ще бъдат пуснати през 2015 г. Mozilla иска да разшири ОС към по-широк кръг устройства, включително носима електроника и домашни електроуреди, казва Джо Ченг, мениджър „Управление на продукти и проекти“ в групата за мобилни устройства на Mozilla.

Важно е да ОС да се внедри в повече уеб свързани устройства и да се предостави по-постоянно потребителско изживяване, добавя той.

Целта за Firefox OS е да предостави базова операционна система за всички мобилни устройства, телевизори, електроуреди и носима електроника, така че всички те лесно да комуникират и обменят информация помежду си, казва Ченг.

На потребителите Firefox OS би предложила алтернатива на носимата електроника, разработвана на базата на Google Android Wear или Apple iOS, която ще работи в бъдещия Apple Watch. Firefox OS вече се ползва в евтини мобилни апарати, а версия на ОС за носима електроника би била привлекателна за производителите на евтини смарт часовници от Китай например, които продават продукти за под $100.

Електронните джаджи като смарт часовници днес се смятат за допълващи мобилните телефони. Смарт часовниците следят фитнес информацията и показват предупреждения, новини от социалните мрежи и други новинарски потоци, подавани от смартфоните.

Има обаче и проблем – носимата електроника с Android Wear може да говори само с Android устройства, а бъдещият Apple Watch ще обменя според очакванията информация само с iPhone.

Mozilla иска да разруши тези „заградени паркове“ и да гарантира, че електронни приспособления с Firefox OS ще общуват с всички устройства, независимо с коя ОС работят. Компанията се надява, че използването на технологии с отворен код ще направи това възможно.

„Искаме да разрушим тази едно-брандова преграда“, казва Ченг.

Той не обяви времеви период, в който Firefox OS ще стигне до носимата електроника. Компанията обаче води разговори с партньори, които може да се заинтересуват от използването на операционната система.

„Искаме да сме сигурни, че онова, което направим, е добро за потребителя, вместо да правим още един продукт на пазара“, смята Ченг.

В анимирана презентация Mozilla демонстрира какво може да предложи на носимата електроника Firefox OS. Смарт часовник може да приеме съобщение от пералнята, която е завършила програмата си, или да следи фитнес информация, която след това да бъде подадена към смартфони – типична функция на днешните смарт часовници.

Firefox OS трудно намира път към смартфони днес, но показа известен напредък на CES 2015, тъй като Panasonic я внедрява в своите телевизори. Най-големият плюс на Firefox OS е употребата на технологии с отворен код, което я прави по-привлекателна за хардуерните производители.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X