Интернет

Три конкурса от Хоризонт 2020 - достъпни за родни организации

Computer World

В три конкурса на Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на ЕС могат да кандидатстват и участват български организации и фирми. Възможностите бяха специално представени в рамките на информационен ден, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) на 10 ноември в Представителството на Европейската комисия в България.

Илюстрация: nongpimmy, FreeDigitalPhotos.net

Илюстрация: nongpimmy, FreeDigitalPhotos.net

1. По конкурс 2 от програма „Информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ) в „Хоризонт 2020” може да се кандидатства до 14 април 2015 г., като бюджетът за всички участници е 561 млн. евро.

В конкурс 2 участниците могат да представят предложения по теми като усъвършенствани изчислителни системи с много ниска консумация на мощност, бъдещ интернет с акцент върху развитието на облачните изчисления и базираните на тях услуги, индустриална и сервизна роботика с приложение в здравеопазването и транспорта, както микро- и нано- електроника.

Българските научни организации и фирми са конкурентни в темата „Технологии за съдържание и управление на информацията“, каза по време на информационния ден Тотка Чернаева, началник отдел в МТИТС. Тя посочи, че целта на тази тема е да се укрепят позициите на ЕС като доставчик на продукти и услуги, базирани на цифрово съдържание и големи масиви от данни. Ще бъдат финансирани проекти за преодоляване на бариерите пред многоезичната онлайн комуникация, нови технологии за създаване на цифрово съдържание за нуждите на творческите и медийните индустрии, както и за е-учене и преподаване.

2. Проекти по конкурс ЕС – Бразилия може да се подават до 21 април 2015 г., а финансирането е 7 млн. евро за всички кандидати. В конкурса „Сътрудничество между ЕС и Бразилия“ ще се подкрепят проекти за изграждане на усъвършенствана глобална кибер-инфраструктура.

3. Конкурсът „Фабрики на бъдещето“ е с краен срок за кандидатстване до 4 февруари 2015 г. Бюджетът е над 143 млн. евро. В конкурса ще се финансира развитието на ИКТ базирани иновативни производствени системи.

В рамките на информационния ден бяха представени резултатите от българското участие в първите конкурси по програма „ИКТ“ от „Хоризонт 2020. Той бе отворен от 11 декември 2013 г. до 23 април 2014 г. Бюджетът за всички участници е 658,5 млн. евро. В конкурса са подадени 63 проекта от 78 български участници. Одобрени за финансиране с 1,9 млн. евро са 6 проекта със 7 участника.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X