Интернет

От България започна кампанията за дигитални професии на ЕК

Computer World

Констанца Григорова, Computerworld България

„Днес искам да ви покажа какво интелигентните хуманоидни роботи вече са в състояние да направят за вас – хората и бизнес лидерите, или просто гостите, за да учите или играете, за да играете и работите, и в най-общ смисъл – да се забавлявате чрез иновациите в същото време. Мястото, където разработчиците се срещат с технологичните гении, образованието се сблъсква с предизвикателствата, въображението и страстта се срещат с реалността, и където въображението ви и е-компетенциите ви променят реалността към по-добро.“

С тези думи симпатичното 6-годишно автономно програмируемо хуманоидно роботче, представено от Георги Шарков, директор на Европейски софтуерен институт - Център Източна Европа (ESI CEE), поздрави аудиторията на еднодневната конференция на тема „New Curricula for e-Leadership - Delivering Skills for an Innovative and Competitive Europe“, която се състоя на 20 май в НБУ.

ЕСИко (така се казва най-новият „служител“ в ЕСИ център) обяви, че следващата конференция ще модерира изцяло сам, а междувременно е зает с асистиране на учебни програми за деца в училище, деца с аутизъм и изследователски проекти.

Домакини на събитието бяха ESI CEE, който на този ден отбеляза и своя 10-годишен юбилей, и Нов български университет. Мероприятието се организира от Европейската комисия (Генерална дирекция "Предприятия и промишленост").

Инициативата за e-лидерство и e-компетенции в ИТ интензивните индустрии в Европа е част от серия от 10 европейски регионални конференции в рамките на Европейската коалиция за „дигитални“ професии (Grand Coalition for Digital Jobs), която започна дейност преди година. Тя обедини дейностите на четири генерални дирекции в Европейската комисия, ръководени от Нели Крус, заместник-председател на ЕК, и редица инициативи на национално и регионално ниво. Вече са изградени мрежата на Националните дигитални шампиони, както и съответните Национални коалиции от всички заинтересовани лица в европейските държави. Георги Шарков предаде посланието на дигиталния шампион за България Гергана Паси, която не успя да присъства на събитието, че предстои лично Нели Крус ще обяви на 10 юни българската национална коалиция за „дигитални“ професии.

„Откриването на кампанията в България е признание за водещата роля на страната ни и знак за зрелостта на българската ИКТ индустрия“, заяви Георги Шарков.

В конференцията участваха представители на университети и бизнес училища, работодатели и представители на техните асоциации, както и държавни институции, подкрепящи иновации.

В приветственото слово на Президента на Република България Росен Плевнелиев по повод юбилея на ESI CEE, прочетено на форума, се изтъква, че през изминалите години Европейски софтуерен институт - Център Източна Европа се е утвърдил не само като регионален, но и като европейски и световен център за подкрепа на конкурентоспособността на малкия и среден бизнес в областта на ИКТ.

„Важно предизвикателство пред Европа е да създаде и подготви бъдещите е-лидери и да изгради устойчиви дигитални екосистеми. Днес на нашите общества все повече са нужни лидери с иновативно и предприемаческо мислене, базирано на новите технологии, готови да работят в един все по-конкурентен и динамичен свят.

Европа е изправена пред необходимостта да изгради 1 милион професионалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии до 2015 г. Ето защо приветствам всяко усилие в тази насока и искрено вярвам, че всяка инициатива в областта трябва да бъде подкрепена“, пише в речта на Президента, прочетена на конференцията лично от Анна-Мари Виламовска, секретар на Президента на България, отговарящ за работата на институцията в ресорите здравеопазване, образование и наука.

Сред лекторите бяха д-р Пол Нилсън, директор на Software Engineering Institute към един от водещите ИТ университети в света Carnegie Mellon University, Андре Ришие от ГД „Предприятия и индустрия“ на Европейската комисия, д-р Ричард Солей, председател и директор на Object Management Group и др., партньори и съмишленици от повече от 10 държави.

Андре Ришие, ЕК. Снимка: Констанца Григорова, Computerworld България. Всички права са запазени.

Андре Ришие оповести данни на McKinsey Global Institute от 2011 г., според които Интернет е създал 2,6 нови работни места на мястото на всяко 1 унищожено. Статистиките на Европейския център за развитие на професионална подготовка (Cedefop) сочат, че търсенето на специализирани умения в области като ИТ, науката, инженерството расте. Разчетите на независимия изследователски институт RAND Europe пък показват, че има и потенциален недостиг на умения в сектори като здравеопазване, социално дело и психиатричното обслужване. Затова и фокусът на програмата сега е “е-Лидерството” и е-компетентностите като общи, за всички сектори.

По данни на ЕК, през 2012 г. ИКТ работната сила в ЕС е съставлявала 7,4 млн. работници, или 3,4% от работната сила в Евросъюза. От тях най-много – 3,4 милиона, са били работните позиции за професионалисти като разработчици, инженери или администратори. Около 2,5 милиона са били заетите на ниво сътрудник и техник, а 1,5 милиона – служители в управлението, архитектурата и анализите, пише в доклада „e-Skills for Jobs in Europe – Measuring Progress and Move Ahead“. В документа се отбелязва, че интересът към ИТ кариера се понижава, както и че броят на завършващите компютърни науки спада трайно от 2006 г. насам. Емпирично проучване сред CIO и HR мениджъри в 8 европейски държави през 2012 г. оценява на 274 000 търсенето на е-умения – има се предвид ИКТ професионалисти и практици, в ЕС. Това включва 73 000 свободни места за ИКТ мениджмънт, архитектура и аналитични умения, и около 201 000 за ИКТ практици, според данните от изследването.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X