Интернет

63% от мрежата на Мтел поддържа 42 Mbps, заявиха от оператора

Владимир Владков

3G мрежата на Мтел покрива в края на 2013 г. 99,69% от населението на България, а по територия покритието достигна 97,66%, съобщиха от телекома. 63% от тази мрежа поддържа скорост 42 Mbps (пикова скорост към клиента), т.е. в 180 населени места с население 4,5 милиона човека могат да ползват висока скорост през мобилните си телефони, обясняват от компанията. В останалата част от 3G мрежата базовите станции на телекома поддържа до 21 Mbps.

Над 55% от преносната мрежа осигурява 10 пъти по-висок капацитет на базовите станции на компанията, което е резултат от реализираната стратегия за модернизация и преход към използване на изцяло IP базирано решение, обясняват от телекома, в който главен директор „Технологии" от 2011 г. досега е Хорст Пертъл.

От компанията собственик на Мтел Telekom Austria Group (TAG) обявиха, че подновяват мениджърския договор на Хорст Пертъл за още един мандат. „Пертъл има 25-годишен международен опит в сферата на телекомуникациите, придобит чрез множество проекти в Европа и Америка, а към TAG се присъединява през 2005 г. Освен в Мобилтел Хорст е работил и в словенския оператор Si.mobil (също част от австрийската група) като изпълнителен директор.

През 2013 г. под ръководството на Пертъл Мтел завършва модернизацията (включително подмяна на оборудването) на 2G мобилната мрежа в областите София, Плевен и по-голямата част от Варна. Процесът продължава в област Бургас.

CW/Б 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X