Интернет

$19 000 млрд. ще е икономическият ефект от Интернет на всичко

Владимир Владков

Владимир Владков

Конкурентоспособността на фирмите през следващото десетилетие ще се базира на това доколко добре ще разберат и възприемат концепцията за Интернет на всичко, но не само по отношение на технологиите, а и по отношение на връзките с клиенти и партньори. В производството ще има все повече автоматизирани системи, роботи, умни сензори, които ще следят потреблението на енергия, веригите за доставки, както и качеството на продукцията, заяви Майкъл Гансър, старши вицепрезидент на Cisco за Централна Европа, по време на среща с журналисти чрез Telepresence сесия.

По време на световния форум в Давос основната тема не бе за икономическата ситуация в света, а панелът „Новият цифров контекст", добави той. - 2014 г. ще бъде превратната точка не само за нашата ИКТ индустрия, а и за онова, което ИКТ може да направи за останалите индустрии, за образованието, за създаването на нови компании, на нови предприемачи, на нови източници на приходи", заяви Гансър.

Той отново се фокусира върху идеята, че „Интернет на всичко" представлява свързаност къ интернет не само на хората, а и на процеси, на данни, на всички неща. „През 2020 г. в света над 50 млрд. устройства ще са свързани в мрежата, а след още няколко години може би този брой ще нарасне до 500 милиарда, заяви вицепрезидентът на Cisco. - В момента всяка седмица излизат по 100 нови големи филмови заглавия (включително от индийския Боливуд), публикуват се по 250 нови книги, появяват се по 15 000 нови мобилни приложения. Само през 2104 г. в света ще бъдат свалени над 77 милиарда приложения." Заради този експоненциален ръст икономическото влияние на „Интернет на всичко" (IoE)се изчислява на $19 000 млрд., включително от спестявания, оптимизация, генериране на нови източници на приходи, показват анализите на Cisco. Според проучването, прилагането на IoE може да генерира $4,6 трилиона за обществените организации през следващото десетилетие. „IoE може да е силен фактор в обществения сектор, допринасяйки за спестяване на разходи, подобряване на производителността на държавните служители, генериране на нови приходи (без повишаван на данъците) и подобряване на живота на гражданите", допълва Гансър.

Ако повсеместната интернет свързаност окаже дори само 1% ефект, за 15 г. тя ще спести на гражданските авиолинии гориво за $30 млрд. , намаляване на неефективността на здравните системи ще спести около $63 млрд., а $27 млрд. ще са спестени от неефективния превоз на товари, обясни Гансър.

Хипер свързаната Барселона

В момента Барселона се дава за пример за прилагане на най-иновативните технологии и концепции във всички сфери на обществения и икономически живот, включително за управление на водите, интелигентно паркиране, управление на отпадъците, свързани автобуси. Барселона е сред първите градове в Европа, в които се създава „виртуално обслужване", използват се видео и технологии за съвместна работа, чрез които гражданите се свързват с кметството виртуално.

Измерено е, че 30% от автомобилния трафик в центъра на града е от коли, чийто шофьори търсят свободно паркомясто, а този процент в неделя сутрин скача на 65%. „Това означава, че 3 години от живота ни минава в търсене на парко място. Същата констатация важи за всички големи градове в Европа като Мюнхен, Прага, Виена", каза Гансър. Създаденото мобилно приложение и поставените сензори на всяко парко място изпраща на таблета или смартфона в колата информация за налично свободно място, като шофьорът може да предплати за него през смартфона, като се очаква това да вдигне приходите за града с 20-30 на сто. „Подобно приложение е „добро" и за нервите на шофьорите, и за града, и за намаляване на замърсяването", коментира Гансър.

Проектите за „умно осветление" в Барселона трябва да намалят със 70% енергийните разходи, а системата от „умни" свързани автобуси „ще знае" в реално време на коя спирка има повече пътници, къде не достигат коли, по кои линии в момента не са нужни). Подобни са ефектите от проекти за „смарт водоснабдяване", интелигентното управление на отпадъците. „Заради хипер свързаността на Барселона в града са създадени 4500 нови компании, открити са 47 000 нови работни места, а приходи за градската хазна от всички нови дейности се изчисляват на 8,9 млрд. евро на година", обяви Гансър.

Помощ за иновациите в региона

Централна Европа заема специално място в концепцията „Интернет на всичко" (IoE), тъй като в региона има създадена нужната инфраструктура, голям брой инженери и ИТ таланти с новото ниво на предприемачество. Затова от Cisco смятат, че именно в Централна и Източна Европа ще бъдат създадени много млади фирми, които ще се възползват от новите възможности на концепцията IoE.

Компанията е сред ключовите инвеститори във фонда 3TS Capital Partners, който от години влага средства в млади фирми от региона, като размерът на инвестициите варира от 300 000 до 15 млн. евро, предимно за разрастване на бизнеса или за изкупувания. Освен Cisco големите инвеститори в 3TS са ЕБВР, Европейският инвестиционен фонд, OTP Bank и 3TS Team.

"Какви инвестиции търсим? Предимно локални лидери, които могат да станат номер 1 в региона като Инвестор.бг в България, ClickAD и кабелният оператор STK в Полша, или глобални лидери от типа на Systinet в Чехия, Avangate в Румъния, LogMeIn в Унгария", заяви Пекка Маки, управляващ партньор в 3TS Capital Partners.


 000 млрд. ще е икономическият ефект от Интернет на всичко

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Всяка година фондът получава по 300 заявки, като ежегодно инвестира в 3 до 5 компании. "Има много талантливи и мотивирани хора в Източна Европа, които създават нови фирми, създават работни места, а 3TS подхранва този позитивен цикъл, поощряван и от големите успехи на компании като Avangate, AVG, ESET, LogMeIn, Prezi), обяснява Маки. - Днес в ерата на SaaS модела няма никакво значение къде се намира фирмата ти, може да си базиран в Клуж, а да продаваш софтуера си в Буенос Айрес", допълни той.

Държавата или бизнесът?

В бъдеще данните, събирани от многобройните свързани неща, ще се превръщат в информация, включително от четката ни за зъби, добави Гаснър. Това оказа натиск и върху образованието, онлайн курсовете вече могат да се посещават от милиони хора, всеки човек на Земята има достъп до най-модерното обучение, а водещите университети предлагат съдържание, достъпно за много повече хора, отколкото събират аулите им, коментира той.

Според него, инициативата за „цифровата промяна" трябва да „се случи" не на ниво централни правителства, а на ниво областна, градска управа. „Кметовете имат много повече власт от държавните органи за бързо създаване на публично-частни партньорства и други иновативни действия, смята Гаснър. - В същото време именно предприемачите са отговор на промяната, не можем да чакаме правителствата да ни кажат какво да правим. Инициативата започва от личностите, не от правителствата и властите", добави той.

Информираният човек взема по-добри решения, не е задължително винаги машините да решават, коментира Пекка Маки. „И спестените разходи не са най-важната полза от технологиите IoE, а спестеното време – времто за ползване на услуги, за извършване на действия като пътуване, паркиране и други, сега „изяждат" времето ни за нещо по-полезно", допълва управляващият партньор в 3TS Capital Partners.

В момента фондът анализира потенциални инвестиции в цяла Централна и Източна Европа, включително в България. Това са компании, които с наша подкрепа имат реален шанс да се превърнат в регионални лидери или водещи в света компании, твърди Светослав Стефанов, инвестиционен мениджър в 3TS Capital Partners.

Фондът планира да приеме още няколко инвеститори, като вдигне активите си на над 300 млн. евро. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X