Интернет

Google Knowledge Graph е вече достъпна и в България

Computer World

От днес услугата за търсене Knowledge Graph (Графа на знанието) е официално достъпна в търсачката на Google и от България. С Knowledge Graph търсачката се опитва да разбере по-добре търсенето, така че да обобщи подходящо съдържание за конкретната тема включително основни факти, от които е вероятно потребителят да се нуждае. Например, ако един потребител търси "Иван Вазов", ще види не само подредени уеб сайтове в резултатите, но и информация за това кога е роден и починал, какво образование е имал и какво е творчеството му.

Knowledge Graph улеснява и ускорява търсенето на по-богата информация за предмети, хора, места и събития, за които Google има данни, в зависимост от запитването. Това е важна първа стъпка към изграждането на търсачка от следващо поколение, използваща колективната памет на мрежата и разбира света малко повече като хората.

„Google Knowledge Graph не се уповава само на публични източници като Freebase, Wikipedia и CIA World Factbook. Услугата е много по-мащабна, защото е фокусиранa върху цялостната широчина и дълбочина на информацията. Knowledge Graph съдържа повече от 570 милиона обекта, както и повече от 18 милиарда факти и взаимовръзки между различните обекти и е настроен на базата на това, което хората търсят и това, което ние можем да намерим в Интернет“, пише в прессъобщението относно наличността на услугата в България.

За да разбере кои факти най-вероятно са необходими за всяка ключова дума, Knowledge Graph се учи от потребителите, като проучва какви са техните запитвания за всяко нещо. Услугата помага и да се разбират връзките между нещата. Мария Кюри е личност в Knowledge Graph, която е имала две деца, едното от които също печели Нобелова награда, както и съпруг Пиер Кюри, който носи трета Нобелова награда в семейството. Всички тези факти са свързани в Knowledge Graph – услугата моделира всички тези взаимовръзки, а ключът е информацията между различните неща.

„Винаги сме вярвали, че най-добрата търсачката трябва да разбира точно какво искат потребителите и да им даде точно това, което желаят – гласи прессъобщението. – Сега можем дори да отговорим на техните следващи въпроси, преди да са ги задали, защото фактите, които показваме са вследствие на това, което другите хора са търсили преди тях. Например информацията, която показваме за Том Круз, отговоря на 37% от следващите търсения за него. В действителност някои от най-непредвидените открития, които могат да се направят с Knowledge Graph са чрез функцията „Хората също така търсят“.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X