Интернет

The Wall Street Journal: Бордът на Yahoo е одобрил придобиването на Tumblr

Computer World

Бордът на директорите на Yahoo е одобрил придобиването на Tumblr за $1,1 млрд, съобщи The Wall Street Journal на 19 май, цитирайки неназовани източници. Новината обаче не е официално потвърдена от нито една от двете компании.

Според медията, Tumblr ще продължи да оперира като независим бизнес. Сайтът е основан през 2007 г. и понастоящем има 175 служители и хоства над 100 млн. блога., включително солидна база от верни потребители, които харесват креативността в тази блогинг мрежа и нейната различност.

Според анализатора от Gartner Андрю Франк, обаче, някои от потребителите се притесняват, че Yahoo твърде много ще комерсиализира Tumblr. „Страхът от загуба на контрол върху интерфейса, върху виртуалното лично пространство и върху свободата на изразяване“, коментира той.

Така че, за да бъде евентуалното придобиване успешно, Yahoo ще трябва да балансира между задържането на ангажираността на потребителите на Tumblr и задоволяването на своите акционери, може би чрез допълнителни приходи от реклама. „Това ще бъде трудно предизвикателство и ще хвърли светлина върху бъдещето на Yahoo и на креативното социално себеизразяване“, добави Андрю Франк.

Друг анализатор – Закари Райс-Дейвис от Forrester Research – също смята, че тази сделка би била голямо предизвикателство за Yahoo по отношение на това как компанията да прецени как да увеличи приходите на Tumblr, който понастоящем е много беден на реклами, без да развали доброто потребителско изживяване. „За да има смисъл, Yahoo трябва да запази настоящата активна потребителска база на Tumblr силно ангажирана и прекарваща време на сайта, докато същевременно намери начини да добави реклами. Това ще бъде труден баланс за Yahoo, имайки предвид нейната не много впечатляващ опит с придобиванията“, заяви анализаторът.

Сред придобитите бизнеси, с които Yahoo не постигна очакваните резултати, са Delicious, MyBlogLog и Zimbra.

Слуховете, че Yahoo е вероятно да купи Tumblr, се появиха преди около седмица, а на 17 май Yahoo обяви, че свиква мистериозна пресконференция, която ще се проведе в Ню Йорк днес следобед. Централният офис на Tumblr е точно там – в Манхатън. „Присъединете се към нас, за да споделим нещо специално“, гласи поканата за събитието. Според CNBC, на пресконференцията се очаква да присъства Мариса Майер, CEO на Yahoo.

IDG News Service Маями

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X