Интернет

Мтел получи сертификат за най-бърза 3G мрежа.

Владимир Владков

Владимир Владков

Българският пазар не е готов за внедряване на LTE, но всъщност потребителите не се интересуват от вида на технологията, дали 3G, 4G, а от стабилната и бърза работа на мобилните приложения и услуги, заяви Хорст Пертъл, главен техническите директор на Мтел. Според него нивото на потребление на мобилни данни у нас все още на такива нива, че съществуващите мрежи и технологии успяват да се справят с него не само в момента, а и през следващите 2 години. Затова компанията няма намерение да се включи в планираните търгове за честотния обхват 2500 до 2690 MHz, които и без това ще бъдат (про)дадени под условие, тъй като в момента не са свободни. Компанията ще продължи да инвестира както и досега в подобряване на HSPA базираната си инфраструктура, която предоставя максимална скорост от 42 Mbps в 88 селища, а в останалата част от страната скоростите към смартфоните и USB стиковете на нейните абонати достигат 21 Mbps, заяви Пертъл на пресконференция в София.

На нея той обяви резултатите от тестовете за качеството на мобилните мрежи в България на немската компания Net Check, която е направила измервания в 7 големи града – София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе и Плевен. В тези градове живее 34% от населението на страната, но се генерира 57 на сто от мобилния трафик в мрежата на Мтел. Направени са общо по 2700 измервания за мрежата на всеки от трите мобилни оператора, като част са стационарни в точки от цялата мрежа в дадения град, а останалите са в измервани в движение. Измервани са мобилни услуги по протокола FTP към клиента и към мрежата, както HTTP базирано уеб браузване.

Според тестовете мрежата на Мтел предлага най-висока средна и максимална скорост и по трите начина на измерване. Средната скорост на FTP сваляне на данни от мрежата на Мтел през тестовия стик Huawei K4605 е 11 Mbps, а максималната - 28 Mbps, посочват от Net Check. "Трябва да се има предвид, че това е мрежа в реална експлоатация, чийто параметри се влияят директно от броя активни потребители в дадения район и обхват на базовата станция", изтъкна Пертъл. По отношение на FTP качването на мобилни данни максималната измерена скорост е 4 Mbps (при 5,76 Mbps теоретичен пик), а средната скорост е 2 Mbps. „Това означава 49% по-висока скорост на приемане и 2% по-висока скорост на качване на данните спрямо следващата по скорост мрежа в тази измервателна кампания", заяви техническият директор на Мтел. По отношение на HTТP базирания пренос на данни (уеб браузване), Мтел отново е с най-добрата мрежа или средно 3,6 Mbps, като подобрението на скоростта е с около 20% в сравнение на измерванията през 2012 г. Пертъл добави, че средните http скорости в мрежите на другите 2 оператора са 3,4 Mpbs и 1,4 Mbps, но без да уточнява имената им.

Все пак той призна, че конкурентният натиск от страна предимно на Vivacom се засилва, предимно в областта на мобилния интернет, тъй като конкурентният инвестира големи средства именно там. „Въпреки това нашата мрежа все още е по-добра, показва сертификата на Net Check, макар че разликите намаляват", добави той. Мтел е предвидила редица дейности по отношение на софтуерното обновяване, което да подобри допълнително работата на мрежовите елементи.

Според Мтел, за потребител на мобилни ШЛ услуги може да се смята абонат, ползващ поне 150 MB на месец. На тази база и прогнозирайки 30% годишен ръст на броя мобилни ШЛ абонати и 30% увеличаване на обема на ползвания от тях месечен мобилен трафик, Хорст Пертъл смята, че през следващите 2 г. компанията няма нужда от инвестиции в нови спектрални лицензи. „С наличните мрежи потребителите тук получават фантастично ниво на мобилните услуги спрямо потребители в други ЕС страни. Там операторите дадоха милиарди евро само за LTE лицензи, а досега няма ясен бизнес сценарий, при който тези инвестициите да се върнат, дори в страна като Германия", изтъкна Пертъл.

Той добави, че инвестирането в допълнителната инфраструктура ще помогне на компанията да посрещне очаквания ръст на мобилното потребление. Освен софтуерното обновяване, подобни „помощни" средства могат да бъдат платените WiFi точки за достъп, малките клетки, които да поемат големия трафик в гъсто населените градски зони и др.

Към момента общият брой на мобилните ШЛ потребители е към 400 000, а средният обем на ползвани мобилен трафик е 200 MB, но този обем е изчислен математически, като много потребители със смартфони дори не са си купили пакети с мобилни данни. Пуснатата наскоро услуга Мтел Мулти ТВ, която предлага достъп от таблет и смартфон до мултимедийно съдържание през мобилната мрежа без таксуване на трафика, със сигурност ще увеличи обема на мобилните пакети. Пертъл обаче каза, че компанията е взела предвид и този ефект при създаването на прогнозите си. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X