Интернет

Оператори и GSMA ще опростяват интеграцията на приложенията в мобилните мрежи

Владимир Владков

Мобилните оператори се надяват да улеснят разработчиците при интегрирането на мрежово базирани функции в техните приложения, използвайки новата платформа OneAPI Exchange, обявена в първия ден на Световния мобилен конгрес от GSMA, организатор на събитието.

Мобилните оператори работят на няколко фронта, за да станат неразделна част от днешните мобилни приложения вместо само да пренасят трафика, който генерират тези приложения. Пример за такава инициатива е и програмата OneAPI, чиято цел е да даде на разработчиците достъп до мрежови функции като местоположение, автентфикация, съобщения и плащания, заяви Маркус Дорманс, старши директор в асоциацията GSMA, която разработва проекта заедно със своите членове – телеком операторите.

Ползвайки платформата OneAPI Exchange, разработчиците ще могат да добавят мрежови функции към приложенията, които работят върху Android, BlackBerry, iOS и Windows Phone, както и браузърни приложения, обясниха от GSMA. Разработчиците могат да се абонират за мрежов API интерфейс на оператора и след това да изберат още оператори, в чийто мрежи искат да работи тяхното приложение. Цялото осчетоводяване, метрики и данни за използването му се предават от една точка, като това премахва нуждат от директни и сложни сделки с много телекоми.

OneAPI Exchange ще бъде управлявана от Apigee и в момента е налична като доказана концепция.

Функционалности ще бъдат добавяни на няколко последващи етапа. Стандартизиран интерфейс API за самоличности, който позволява на потребителите да регистрират приложения без да споделят своята самоличност и пароли с трети страни, ще бъде наличен през OneAPI Exchange през второто тримесечие. API интерфейс за плащания също ще е готов през OneAPI Exchange тази година, добавят от GSMA.

AT&T, Deutsche Telekom, Orange, Telefónica и Vodafone са участвали в разработката на тази платформа.

Друг пример за това как операторите се стремят да направят своите мрежи по-привлекателни, е работната рамка WebRTC. Тя позволява на браузъри да изпълняват функции, обикновено затворени в рамките само на мобилните телефони като гласови и видео обаждания и кратки съобщения. На Световния мобилен конгрес Mozilla, Ericsson и AT&T обединиха усилията си, за да демонстрират как работи този модел. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X