Интернет

Kомфортният свят на няколкото домейна от високо ниво ще изчезне завинаги

Computer World

На провелия се наскоро Domain Forum в София (15 и 16 ноември) сериозно внимание бе обърнато на очакваното ново поколение домейни от високо ниво (TLD - Top-level domain), както и на предизвикателствата пред внедряването на IPv6 протокола, къде българските Интернет организации изостават доста. Във връзка с тези теми, както и относно танденциите на българския хостинг пазар, разговаряхме със Сокол Соколов, управител на Host.bg.

Може ли да се каже, че хостинг пазарът в България се намира в своята зрялост?

Хостинг пазарът у нас отдавна е достигнал своята зрялост. В България се предлага пълният спектър от хостинг услуги. Наистина, има някои ниши, които не се експлоатират, така както на по-развитите пазари, но причината е в ниското търсене, а не в предлагането. Мога да дам пример с Forex хостинга. Това са специализирани виртуални сървъри (VPS-и) за търговия с валути. Този продукт се наложи преди повече от година в Западна Европа, но в България и към днешна дата няма никакъв интерес. Със сигурност в страната има изоставане и по отношение на облачните услуги. Тук отново търсенето определя тенденцията. Предимствата на тези услуги се реализират след включването на критична маса потребители. Фактът, че поне по моя преценка, това ниво на публичен интерес не е достигнато, принуждава доставчиците да предлагат, нека ги наречем, "икономични" версии на тази услуга. 

Какви са основните тенденции при развитието на хостинг пазара у нас в момента?

Ако мога да обобщя, тенденцията е да се появяват все повече сайтове, които имат много висока динамика в потреблението. Причините са най-различни. Активното използване на готови продукти увеличава неимоверно много броя на уязвимите сайтове. Въпрос на време е някой да се възползва от това и да превърне уязвимия сайт в инструмент с неясно предназначение. Сайтовете, които се рекламират от мейл кампании традиционно създават много високи пикове в потреблението. Работата на уеб игри, уеб приложения или специфични услуги също е съпътствана от висока динамика в използването на хостинг ресурсите. Всичко това налага преразглеждане на услугата споделен хостинг. Към днешна дата, използването на специализиран софтуер за следене и управление на хостинг потреблението става задължително.

Кои са най-големите предизвикателства в този пазар?

В момента пред бранша има две безпорни предизвикателствата. Едното е свързано с очакваната поява в средата на следващата година на около 1000 нови домейн разширения. Става дума за имена, които са на най-различни езици, включително такива, които са изцяло неразбираеми за свикналите с латиницата потребители. Подреденият и комфортен свят на няколкото TLD домейна от високо ниво, като .COM, .NET, .ORG и т. н., в допълнение на регионалния домейн .BG, ще изчезне завинаги. На тяхно място идват индивидуалните правила на над 1000 доставчика, като никой от тях няма натрупан опит в предлагането на подобен род услуги. Другото предизвикателство е внедряването на IPv6 протоколът, който ще реши въпроса с недостига на Интернет адреси. 

Има ли интерес към TLD-тa от ново поколение?

Традиционно, българският регистрант на домейн имена проявява малък интерес към разширенията, различни от най-престижните .BG, .COM, .EU и .NET. Дори тази тенденция да се запази, все по-често ще ни се налага да отваряме сайтове с новите разширения. В момента потребителите проявяват невероятна находчивост при избора на име за своя сайт, заради все по изчерпващите се смислени и лесни за запомняне имена. Новите 1000 разширения ще предложат големи възможности в това отношение. Освен това, една част от новите домейни са категорийни имена: .CAR, .HOTEL и др. Те очаквано ще привлекат интереса на съответните браншове. В крайна сметка смятам, че ще има раздвижване на този пазар.

Кои са най-големите проблеми, които могат да възникнат от изоставането на страната ни по отношение на използването на IPv6? 

Като цяло, не очаквам сериозни проблеми по време на този преход. Професионалното сървърно и комуникционо оборудване отдавна поддържа тази версия на IP протокола. Същото е в сила и за най-разпространения уеб софтуер. Това, което остава да се направи е специфични софтуерни или уеб приложения да се ъпдейтнат до версии, съвместими с IPv6. За всеки доставчик това е различна по тежест задача.

Въпросите зададе Стефан Станчев

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X