Интернет

Стъпка по стъпка българските LIR-ове трябва да започнат масово внедряването на IPv6

Computer World

Стефан Станчев

Процентът на интегриране на IРv6 в българските мрежи е 0,03, докато в Румъния той е 8,49, което е показателно за изоставането на страната ви относно разгръщането на новата версия на протокола IP (internet protocol). Това разкри Ференц Цорба от RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre), по време втория Domain Forum, който се проведе у нас на 15 и 16 ноември. От 79 LIR-a (local internet registry) в България, 71% изобщо не са разгърнали в своите мрежи IPv6, същевременно в Румъния от 44 LIR-a този процент е 25. На базата на статистиката на RIPE сходен нисък процент като този в България откриваме в Турция и Сърбия – съответно 0,02 и 0,01.

Ференц Цорба, RIPE NCC

„Според нашите данни няма реално работещи IРv6 мрежи между българските доставчици – продължи Ференц Цорба. - Това, че изоставате с разгръщането на новата версия на протокола, може да създаде редица проблеми за в бъдеще - например някои сайтове извън България, които са на IPv6, няма да могат да бъдат видими тук. В Румъния има една много голяма телеком компания, която внедри много бързо IPv6, и този факт се оказа особено решаващ за успешния напредък на северната ви съседка. Ние се опитваме да стимулираме LIR-овете да вземат новата версия адреси, освен това правим немалко обучения и курсове в насока правилното им използване. Опитваме се да ги убедим, че стъпка по стъпка трябва да започнат разгръщането на новата версия на протокола IP, защото това е сложен процес, който изисква доста време. Българските LIR-ове трябва да въведат новата версия на протокола на нативно ниво.“

Цорба не пропусна да спомене, че наличните IPv4 адреси са на изчерпване. Той разкри, че всеки LIR може да вземе от RIPE една /22 IРv4 мрежа което (1024 адреса), но задължително условие е дадената организация да е взела IPv6 адреси от RIPE. Ние, в RIPE, не се фокусираме върху това да проверяваме дали се използват рационално дадените IPv4 адреси или не, защото нямаме админстративния капацитет да го правим, каза Цорба.

Той припомни, че за разлика от четвъртата версия, която има капацитет за 4,3 млрд. адреса, новата версия има над 340 трилиона възможни комбинации, което ще реши проблема с имената за много дълъг период от време.

„Според наша статистика в началото на 2011 година IРv6 достъпните сайтове по света бяха под 0,5%, но към септември 2012, те са близо 4,5% - продължи представителят на RIPE NCC. - по време на конференцията споменах за огромния успех на IPv6 деня (6 юни 2012 г.). Определено имаше много сериозен ефект от това начинание. Пример за това е статистиката на Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), според която преди този ден IРv6 трафикът е бил 2 Gbps, в самия ден е нараснал до 3 Gbps, като към края на октомври тази година той е вече над 4,5 Gbps.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X